Експертният съвет към Министерството на околната среда и водите даде положителна оценка по доклада за оценката на въздействие върху околната среда на инвестиционното предложение за изграждане на магистралата между Русе и Велико Търново. Очакваната новина съобщи във Фейсбук депутатът Искрен Веселинов, който отбеляза, че с това одобрение пада последната административна пречка пред същинския процес на проектиране и строителство на този жизнено важен за Северна България обект. 
Очакванията са през тази година да стартират процедурите за инженеринг, избор на изпълнител и надзор. Трасето на магистралата по комбинирания вариант, който е най-щадящ за околната среда, е с дължина 133 км. Тя ще минава югоизточно от Русе, западно от Красен, Божичен, Иваново, Две могили, Тръстеник и Екзарх Йосиф, север-северозападно от Обретеник, северно от Брестовица, Ботров и Долна Студена, южно от Джулюница и Белцов и преди да се спусне към Бяла, описва дъга около Ценово, след това продължава източно от Босилковци, докосва западната част на Гара Бяла и излиза от областта южно от Пейчиново. За изграждането на магистралата ще са необходими около 3 години и се очаква тя да бъде завършена до 2021-2022 година. 
Мисля, че всички русенци може да сме доволни, а в този случай институциите си вършват работата адекватно, коментира Веселинов.