Делото за кражбите от музея „Освободителна война“ в Бяла ще бъде върнато за ново разглеждане от друг състав на Русенския окръжен съд, реши Апелативният съд във Велико Търново. 
Присъдата на първата инстанция е отменена изцяло от магистратите на втората инстанция. Както „Утро“ писа, тя беше произнесена на 31 май миналата година. С нея бившият военен Тошко Станев беше осъден на 8 години затвор при първоначален строг режим. За него се смяташе, че е намирал пазар за откраднатите експонати, които пък му били предавани от двете служителки в музея Димитрина Мангова и Татяна Йорданова. Всяка от тях получи по 6 години зад решетките, също при първоначален строг режим.
Опоскването на музея е започнало в началото на 2008 г. и е продължило до 2013 г. През това време са изнесени уникални вещи от Руско-турската освободителна война, някои от които дарени от император Александър III, който като престолонаследник лично взема участие в Балканския фронт на войната заедно с баща си император Александър II, станал известен като Цар Освободител. 
Въпреки че задигнатите и продадени 1500 експоната са безценни за българската история, те все пак намират парична стойност на аукционите. Според експертизите тя е общо 467 334 лева. 
В обвинителния акт при първото разглеждане на делото беше посочено, че вещите са подбирани от Тошко Станев, а после с помощта на двете служителки са били изнасяни и подменяни с лошо изпълнени и некачествени фалшификати. 
От присъдата бяха недоволни всички - прокуратурата протестира, защото настояваше за по-високи наказания, а подсъдимите пледираха, че са невинни и искаха да бъдат оправдани. Според решението на Апелативния съд има съществени процесуални нарушения, допуснати още на досъдебното производство и по-точно, че в обвинителния акт „липсват фактически обстоятелства, конкретизиращи времето на извършване на което и да било от деянията“. Това е можело да се поправи при първото гледане на делото от съда, но не е направено. Магистратите е трябвало да върнат делото на колегите си от прокуратурата, за да си попълнят пропуска. Тъй като Апелативният съд няма това право, той връща делото на Окръжния, който да изпълни това изискване и след това отново да насрочи дата за процес.