Рецидивист, изпълняващ ролята на куриер, отива на съд за участие в телефонни измами на няколко човека в началото на октомври за общо 29 000 лева в пари и злато. Една от жертвите на „работодателя“ му била от Русе и дала значителна сума, след което криминалисти заловили „мулето“ и намерили в колата му много пари плюс златни накити и един часовник.
Обвинителният акт срещу 48-годишния Румен Р. вече е внесен в съда от Районна прокуратура, очаква се насрочване на делото.
Румен е от великотърновското село Присово. Три години е лежал в затвора за кражби и като излязъл на свобода започнал да си изкарва прехраната в строителството. Парите обаче били малко и рецидивистът откликнал на обява в търновски вестник, че мъж търси човек за куриерски услуги. Обадил се по телефона и се свързал с непознат, който му предложил да получава пакети с пари от различни адреси в страната и след като задържи 10%, да ги оставя на различни места. Там Румен намирал мобилни апарати с нови СИМ карти, вземал ги и оставал на местата старите телефони, като занапред поддържал контакт с шефа си с новия GSM.
Така се стигнало до измамата в Русе. На 6 октомври 2016 година жена получила обаждане от румънски номер. Веднага след вдигането на телефона я залели ужасяващи закани за разправа и убийство, но тя бързо прекъснала разговора. И докато още дишала учестено заради бруталната словесна атака, позвънил друг мъж, който се представил за Георги Георгиев от несъществуващото в Русе Трето районно и любезно я помолил да съдейства за залавяне на банда, които напада и обира хора и е решила да я включи в списъка си. Жената възразила, че в Русе има две полицейски управления и той не е никакъв полицай, но Георгиев успял да я убеди, че всъщност е от Криминална полиция и й се обажда във връзка с провеждаща се операция и заради секретност допуснал умишлена грешка. Жената го попитала за определен разследващ полицай, когото познава и измамникът заплувал в свои води - така артистично отиграл ситуацията, че успял да я убеди, че точно нейният познат е другият партньор в провеждащата се операция на МВР.
Това вече убедило жената, че говори с човек от добрите и попитала какво може да направи за полицията. „Полицаят“ я инструктирал да отиде в банката, да изтегли колкото се може повече пари и да ги остави на посочено от него място, където престъпниците ще отидат, полицаите ще ги заловят и веднага ще й върнат парите. Жената се поколебала, но после се съгласила и под постоянните напътствия на „полицая“ по мобилния телефон изтеглила значителна сума, която оставила на посоченото й място в центъра на града. Успоредно с това Румен, насочван също по телефона, взел парите. 
Като почакала 3 часа, жената разбрала, че е измамена и се обадила в полицията. Случаят е предаден на истинските криминалисти, които за два часа заловили Румен в центъра на Русе. При обиска в него не били открити пари, но по време на беседата, признал, че е в Русе с „Рено Еспейс“, което било паркирано зад църквата „Свети Георги“. Криминалистите отишли до колата и зад шофьорската седалка се натъкнали на специално чекмедже с капак, в което намерили 29 000 лева в пари и ценности - златни накити и златен часовник, за които се разбрало, че част от тях са от други русенци, измамени същия ден.