100 млн. лева допълнително за заплати ще получат полицаите. До това се стига след серията протести, планирани да продължат и по време на европейското председателство от страна на полицейския синдикат СФСМВР. Днес представители на протестиращите полицаи се срещнаха с премиера Бойко Борисов в Министерски съвет, за да търсят решение на проблемите и исканията на протестиращите, предаде репортер на БГНЕС.

Според премиера тези пари са заради приноса на служителите на МВР към охраната на външната граница, борбата с престъпността и контрабандата, довела до повече приходи в бюджета. Средствата трябва да бъдат гласувани до две седмици.

Представителите на СФСМВР настояват проблемите с ниското заплащане на работещите в системата да бъдат решени устойчиво и да се обсъдят възможностите за изготвяне на стратегия за обществен ред и сигурност и реформиране на МВР с хоризонт 2030.

В бюджета за тази година служителите в МВР получиха допълнително 55 млн. лв. за възнаграждения.

"Отпускането на тези средства е стъпка в правилната посока и ще настояваме да бъде повторена в следващия бюджет. Да не забравяме обаче, че все още има сектори, които останаха недофинансирани и заплатите в тях продължават да бъдат на ръба на оцеляването – социалната сфера и културата, например", коментира президентът на КНСБ Пламен Димитров.

"Оценяваме решението на премиера като положително, защото то ще позволи вдигане на заплатите на служителите в МВР с 15 на сто, а това беше едно от нашите искания от протеста на 14 октомври. Остават обаче законодателните промени за осигуряване на безопасността, живота и здравето на огнеборците и спасителите, които поискахме", заяви президентът на синдикат „Огнеборец“ Венцислав Станков.

След срещата стана ясно, че правителството има готовност да обсъжда още 10 на сто ръст на заплатите на служителите в МВР, но за 2019 година и само срещу резултати от работата на служителите.

По-късно днес ще има среща и с ръководството на МВР. СФСМВР ще обсъдят спиране на планираните протести. Това обаче не се отнася за днес. Въпреки постигнатите договорености при премиера, в часовия диапазон 16.30 – 17.00 часа, протестиращите служители в МВР ще „посрещат“ делегациите на европейското председателство с винили на кръстовището на бул. „Брюксел“ и бул. „Цариградско шосе“ и на кръстовището на Орлов мост. Протестните действия ще продължат в 18.15 часа в района на Народния театър „Иван Вазов“.