Предстои стартиране на проекта за изграждането на канализация в Средна кула и Долапите и така ще се реши дългогодишният проблем за жителите на двата квартала, чиито къщи се цепят от безбройните септични ями. В момента приключват прединвестиционните проучвания и изработването на апликационните форми. 
Ще бъдат пуснати и обществените поръчки за избор на изпълнители, като те ще бъдат разделени на 4-5 лота, за да не се концентира голям обем работа само в една фирма, да има конкуренция и по-качествено изпълнение, каза шефът на ВиК Сава Савов. 
Регионалното развитие на ВиК сектора беше една от основните теми на срещата между зам.-министъра на регионалното развитие Малина Крумова и областния управител Галин Григоров, който е председател на асоциацията по ВиК. В нея участваха също кметът Пламен Стоилов, шефът на ВиК-Русе Сава Савов и представители на общините в областта. 
ВиК операторът е бенефициент по оперативна програма „Околна среда“, а ориентировъчната стойност на инвестициите на територията на Русенска област е около 95 милиона, посочи Крумова. Освен проекта, с който ще се подобри водоснабдяването и ще се изгради канализация в Средна кула и Долапите, се предвижда и подмяната на три действащи довеждащи водопровода с два нови с приблизителна дължина от 10 км. Ще се реконструира и водопроводна мрежа с дължина около 61 км.
Заради големия воден проект в Средна кула и Долапите обаче общината няма да ремонтира улици и тротоари с тегления кредит от 10 милиона. В списъка със 140 улици в девет района на Русе не са включени уличните отсечки и тротоари в двата квартала.
А иначе за 2018 година инвестиционната програма на ВиК-Русе предвижда около 3 милиона лева да се инвестират в подмяна на водопроводна инфраструктура в общините от региона. Предстои тя да бъде гласувана на следващото заседание на ВиК асоциацията.