Система от подвижни и неподвижни архивни стелажи на водеща холандска фирма е монтирана във фондохранилището на Екомузея. Тя е изградена е от метални модули с полици и чекмеджета, като при отварянето между отделните модули се оформят коридори, улесняващи достъпа до информационните материали. 
Това е най-модерният начин за съхранение на фондови единици, обясниха от Екомузея. Така на пространство от 12 квадратни метра са събрани и подредени материали, за които с обикновени стелажи са необходими 70 кв.м площ. 
В новата модулна система ще се съхраняват препарирани екземпляри, кожи на животни и палеонтологични находки. Екомузеят в Русе притежава най-голямата колекция от вкаменелости на хоботни бозайници и кожи на различни видове животни, припомнят специалистите. 
Това е първото фондохранилище в музей у нас, оборудвано с такива супермодерни стелажи. Вчера музейните работници се похвалиха с него и пред кмета Пламен Стоилов. Той разгледа придобивката и изказа задоволство от инвестицията в Екомузея. Директорът на РИМ проф.Николай Ненов и уредникът Венцеслав Петков показаха и най-новата диорама „Гъби“ с копия на 13 вида гъби, срещани в България.              У