Общината пусна обществена поръчка за доставката на нов паяк, за който се готви да даде 240 000 лева. На сесия на общинския съвет преди няколко месеца беше разрешено да се купи трети репатриращ автомобил. Причината е, че състоянието на наличните специализирани автомобили за принудително преместване е изключително лошо. Те са амортизирани и постоянно се налагат ремонти, а така се възпрепятства нормалният ритъм на работа в общинското предприятие „Комунални дейности“. Освен това тяхната система не позволява да се вдигат неправилно паркираните по-големи автомобили. А новият специализиран автомобил за принудително преместване ще е с маса 12 000 кг. Това означава, че вече ще могат да се вдигат огромни американски пикапи и дори бусове. 
Репатриращите машини вдигат по около 15-20 автомобила ежедневно от основните улици и булеварди. За 2016 година броят на вдигнатите автомобили е около 8000, а събраните глоби за неправилно паркиране около 250 000 лева, като цифрите са ориентировъчни. След като новият трети паяк стане част от парка на „Комунални дейности“, ще се обмисли и нов работен график на репатриращите автомобили, като е възможно те да работят и след 18 часа. Паяците обаче имат не само наказателна функция. Те са незаменими и в случаите, в които се налага преместване на автомобили при ВиК аварии, при ремонтни дейности и когато трудно може да бъде открит собственикът на превозното средство.
Наред с това в обявената обществена поръчка за доставката на специализирания автомобил има и още една обособена позиция, която е за доставка на нова машина за запечатване на пътни пукнатини и фуги. Тя ще бъде поставена на товарен автомобил - втора употреба с тегло до 3.5 тона, който също трябва да бъде доставен. За тази съвременна технология, с която ще се запази голяма част от асфалтовата настилка по улиците в Русе, общината ще похарчи 136 800 лева.  
Над 70% от пътната инфраструктура в Русе има сериозни пукнатини. След зимния период те обикновено се отварят и постепенно се превръщат в големи язви и дупки. В тази връзка общинското предприятие „Комунални дейности“ се нуждае от машина за запечатване на пътни пукнатини. 
Срокът за доставката на паяка е два месеца, а за машината за запечатване на пукнатини - един, като те започват да текат след сключване на договора с фирмата изпълнител.