15 електрически автомобила са готови да обслужват делегати на Българското председателство, предаде БГНЕС.

В рамките на шест месеца колите ще осигуряват ежедневни трансфери на пристигащи за събитията от календара на Българското председателство гости на София от летището до НДК и хотелите, в които са настанени.

Те ще се ползват по силата на договор за партньорство, според който Renault предоставя 15 електрически автомобила и шофьори за тях на Българското председателство. Специален информационен пул на летището ще насочва пристигащите делегати Категория В и С (експерти в работните групи и участници в сесиите от парламентарното измерение) към трансферните автомобили, които са специално брандирани. Министър Лиляна Павлова пресметна, че ще могат да се възползват над 10 000 души.

За целите на трансферите на Летище „София“ са инсталирани и три нови зарядни станции Schneider Electric. След председателството те ще могат да бъдат използвани от всички, които искат да заредят електромобилите си докато изчакват пристигащите пътници. 100% електрически автомобили Zoe Renault показва иновациите в електрическата и устойчива мобилност с акцент върху най-продавания електрически автомобил в Европа.

В деня на официалното откриване на Българското председателство у нас се очаква да има и няколко протеста. На въпроса за тях, Лиляна Палова първо отбеляза, че ние живеем в една демократична държава и общество и това, че имa протести не трябва да ни притеснява дотолкова, доколкото в демократичните общества протестът е най-нормалната форма за изразяване на мнение. „Друг е въпросът, че ако тези протести или поне част от тях са правени тенденциозно, изборът на дата и място е правен тенденциозно с цел да бъдат под светлината на прожекторите, да бъдат силно отразени или не дай си Боже още по-негативна цел да се петни имиджът на България, ако това е с тази цел, ще е тъжно и жалко. А иначе протестите са най-демократичната форма за изразяване на мнение, стига да са законни и да не са тенденциозни. Въпрос на съвестта на всеки, който го прави и който го организира”, заяви Павлова.

За сваления билборд на протестиращите полицаи, Павлова подчерта, че той е свален по инициатива на частната фирма, която го е сложила и която си го е свалила. „Ние категорично осъждаме това действие. Лично министър-председателят Борисов не само осъди това действие, но това, което обсъдихме на Министерски съвет, при необходимост, при заявка сме готови да предоставим всички билбордове, които сме наели за целите на председателството на тези, които искат да изразят своето мнение”, каза Павлова и добави, че тя лично говорила по телефона с представител на синдиката на МВР.