2018 година ще премине за регионална библиотека „Любен Каравелов“ под знака на нейната 130-а годишнина. На този юбилей ще посветим и голяма част от събитията, които организираме, каза завчера директорката Теодора Евтимова. На основаването на този важен за Русе културен институт ще бъде посветена документална изложба, която ще припомни важни дати и факти от историята на библиотеката. Това ще бъде и първата от  поредицата изяви, които РБ посвещава целенасочено на юбилея. 
Началото е поставено през 1888 г., когато родолюбиви русенски интелектуалци от просветното общество „Дунав“ /основано през 1887 г./ решават да създадат русенската градска библиотека. Това, впрочем, е записано в устава на дружеството като първа точка: „... да тури основа на една градска библиотека“. Общината откликва на идеята и подкрепя материално начинанието. Със съдействието на тогавашния кмет Петър Винаров на 11 февруари 1888 г. Общинският съвет гласува единодушно решението за откриване на Русенска градска библиотека. Старейшините отпускат гласуваните още през 1887 г. 1500 лв. за закупуване на книги, като върху всяко издание във фонда е поставен печат „Русенска градска общинска библиотека“. При откриването си библиотеката се е разполагала в сграда на ул.“Княжеска“ №1, като е плащала 1200 лв. годишен наем за къщата на възрожденеца Йосиф Дайнелов, съратник на Георги С.Раковски.
Едно от събитията, които тази година РБ посвещава на юбилея, е международната научна конференция на тема „Лъжи и спекулации със събития и факти. Дезинформацията като средство за манипулация“. Форумът ще се проведе през април, уточни Евтимова. 
Пак на бележитата годишнина е посветено и 14-ото издание на Международния конкурс за екслибрис, темата на който сега е „Еx Libris - Ex Littera“. Специално внимание ще бъде отделено през 2018-а на малките читатели. Към тях е адресирана Вечер на Хари Потър - още през февруари, а в края на март за пета поредна година библиотеката ще организира Нощ на Андерсен, чието мото ще бъде „От приказка в приказка“.