Всички пешеходни пътеки в близост до детски ясли, училища и градски градини са изработени по технологията студен пластик, която издържа много по-дълго, по-релефна е и не се изтрива. Този вид маркировка се полага и на по-натоварените и възлови кръстовища, а тенденцията е почти навсякъде да се мине на този вид боя. Това каза шефът на общинското предприятие „Комунални дейности“ Стамен Савов и посочи като пример цялата обновена част на булевард „Тутракан“ - от Захарната фабрика до Дунав мост, където маркировката е направена по тази технология. Всяка година се обявява поръчка за изграждане на определна квадратура по метода студен пластик по възлови кръстовища и главни пътни артерии. Технологията е по-скъпа, но ефектът от нея е дълготраен. 
В цялата страна започват проверки на пешеходните пътеки по разпореждане от главния прокурор заради зачестилите пътно-транспортни произшествия, които ще продължат до края на февруари. В Русе такава все още не се извършва, но съвсем скоро приключи инспекция за изкуствените неравности в града. Проверките ще установяват точно ли е мястото на пешеходните пътеки, сигнализирани ли са със светлинни знаци, отговарят ли на съответните наредби, има ли ясна видимост на съществуващата маркировка. Специално внимание ще се обърне на състоянието на пешеходните пътеки до училища и детски градини. Ако има нарушения, писмено ще се иска тяхното отстраняване.
Както „Утро“ писа, в общинския бюджет за тази година в дейностите за изграждане, ремонт и поддържане на уличната мрежа е планиран бюджетът на ОП „Комунални дейности“. Разходите за възнаграждения и дейност са в размер на 4 300 227 лева, за маркировка пластик - 60 000 лева, и за ремонт на улици в малките населени места 700 000 лева.