Нов сериозен ръст в цените на жилищата в Русе отбелязва националната статистика за третото тримесечие на миналата година. За периода юли-септември цените са се покачили с 2.3 на сто. Заедно с отчетените 9,3% увеличение през първото полугодие, това означава 11,8% кумулативен ръст от началото на годината. Това е двойно повече отколкото за цялата 2016 година, когато повишението бе с 5,7%. 
За последните 12 месеца цените на жилищата в Русе са се покачили с 13,5%. Това означава, че закупилите апартаменти в края на 2016 г. са на печалба, тъй като забавянето най-вероятно би им донесло допълнителни разходи. Отчетените 13,5% ръст надвишават около 3 пъти лихвите по жилищни заеми. Според последните данни на БНБ, за дългосрочните ипотечни кредити банките искат 4-5% годишно. 
Прави впечатление, че ръстът през миналата година се дължи най-вече на поскъпването на старото строителство. За последните 12 месеца старите панелки са повишили цената си с 15,1%, а новите апартаменти - с 4,1%. Цените на новото строителство обаче се бяха изстреляли много нагоре в последните години, достигайки цени от 800 евро на квадрат, така че бе логично да забавят ход. Част от покачването при старото строителство вероятно се дължи и на мащабната програма за саниране, благодарение на която много панелки вече се радват на сериозни подобрения.
Каква е средната цена на жилищата в Русе статистиката не казва от края на 2014 г., откогато оповестява само информация за индексите на цените в шестте най-големи града. Ако си поиграем да изчислим поскъпването, ще излезе, че средната цена за жилище в Русе в края на септември достига 1052 лева на квадратен метър (570 евро). 
Цените на жилищата в Русе достигнаха своя пик през второто тримесечие на 2008 г., когато цената достигна 1750 лева на квадрат или близо 900 евро. След това обаче лихвите бързо тръгнаха нагоре вследствие на световната финансова криза и съответно цените паднаха стремглаво надолу, като голям брой ипотекирани апартаменти бяха отнети от собствениците им заради неплатени вноски по кредитите. 
Дъното от 850 лева на квадрат бе ударено в края на 2010 г. и кретаха пет години на едно ниво почти без промяна. До средата на 2016 г. НСИ отчита покачване с едва 1,94%, което е в рамките на статистическата грешка. Едва след април 2016 г. цените тръгнаха по-чувствително нагоре.