Легендарният италиански музикант, композитор, певец и актьор Адриано Челентано днес навършва 80 години. Юбилярът не планира някакви гръмки купони и едва ли ще използва кръглата си годишнина за публични прояви. Неговите фенове ще трябва да се задоволят с посветените на него програми и ретроспекциите на неговото творчество, подготвени от италиански телевизии и радиа.

Всъщност Адриано отдавна се държи встрани от светлината на прожекторите и не търси публични изяви – последното му участие в телевизионно токшоу беше през 2015 г. През 2012 г. след дълго отсъствие все участие в популярния музикален фестивал в Сан Ремо. , след което направи голям солов концерт на сцената в „Арено ди Верона“. Дотогава Челентано не се беше появявал на сцената 18 години.

Всъщност през това време той не е мързелувал – активната му работа се изразяваше в редовното пускане на дискове. Последният - "Le migliori" – излезе през 2016 г. Той съдържа стари и непубликувани дотогава композиции заедно с близката му приятелка и колежка Мина (Мина Ана Мацини) и стана платинен.

Миналата година Челентано отбеляза друга кръгла годишнина – 60 години от първото си изпълнение. За първи пред публика той се появява на 18 май 1957 г. в родния си град Милано, където взема участие в първия италиански рокендрол фестивал. Победата му на фестивала с неговата първа група Rock Boys дава на 19-годишния младеж летящ старт.

Любопитен момент от неговия живот е, че след като отбива наборната си военна служа, удостоверението за приключване на „военната му кариера“ е подписано блично от тогавашния министър на отбраната, който пост тогава е бил заеман от легендарния италински политик Джулио Андреоти.