Брендо купи хотел "Рила" от Васил Божков. Сделката е за 9.8 млн. евро, а Евелин Банев е издирван от Интерпол.

"Няма ресторант, няма бар, стаите са с много стар интериор - ползвала съм хотела преди 10 години и няма промяна в стаите." Това е един от типичните скорошни отзиви за столичния хотел "Рила" в сайтовете за резервации, където основните плюсове в рейтинга му са заради централната му локация, пише „Капитал”.

Причината построеният през 1962 г. като представителен хотел на ЦК на БКП да се превърне не само външно, а и интериорно в нещо като музей на социализма е, че в последните години той премина през доста промени в плановете и собствеността.

Някогашният му прикрит собственик Васил Божков планираше да го събори и да построи нова сграда, насред кризата хотелът попадна у финансиращата го Пощенска банка, макар и да остана реално под управлението на кредитополучателя, само за да се върне отново през 2016 г. съвсем официално в ръцете на хазартния бос.

А от края на 2017 г. за пръв път от приватизацията през 2000 г. има нов собственик със също така неясни планове и връзки, сочещи към осъдения за наркотрафик в Италия и Румъния Евелин Банев-Брендо.

Сделката е станала в средата на миналия ноември, макар че явно е била договорена още през лятото, защото оттогава в управляващото дружество "Хотел Рила" влиза като прокурист представител на купувача. Собствеността на самата десететажна сграда с 15 хил. кв.м разгъната площ е в друга компания - "Имо Рила", която малко преди продажбата я апортира в новосъздаденото "Рила пропърти транс".