Капитанът на „Дунав“ Диян Димов завърши есенния полусезон като футболиста с най-много мачове и игрови минути за своя отбор. Така беше и през миналото първенство, когато пък бе номер 1 по този показател сред всички състезатели в Първа лига. Вчера „Утро“ разговаря с юношата на русенския клуб.

- Дияне, как се издържа на този ритъм?
- Когато подготовката е на ниво, натоварванията се понасят по-леко. Футболът днес е толкова динамичен, че човек няма и секунда отдих. Моята позиция пък изисква непрекъснато тичане. Там не можеш да тъпчеш на едно място. Доколкото успявам, ще преценят други. Аз винаги се опитвам да се раздам до последно. През миналото първенство пропуснах само мача с „Левски“ в Разград /2:2/, тъй като бях наказан. Имах и късмет да не получа контузии. Аз мисля, че отборът ни като цяло бе подготвен добре физически и през есента, въпреки че имахме критични моменти в някои мачове. Тогава не бяхме достатъчно свежи. 
- Как ще коментираш представянето на отбора през сезона?
- Всички се надявахме, че ще вървим стабилно, но не се получи. Дойде този неочакван спад. Не мисля, че изиграхме чак толкова лоши мачове. В някои двубои ни липсваше и шанс. Давам пример с мача срещу „Локомотив“ /Пловдив/. Надиграхме тотално този съперник и от 2:0 се стигна до 2:2 след две статични положения. Важното е да не падаме духом. Много важни през пролетта ще са първите ни две срещи с „Витоша“ и „Верея“. Вземем ли 6 точки, което можем да сторим, картинката ще се промени. При повече късмет можем да заемем позиция в първата четворка от осемте отбора след 6-о място и дори да играем бараж за Лига Европа. Тогава някои хора отново ще станат големи дунавци.
- Разбирам накъде биеш. Миро Будинов каза преди време пред „Утро“, че някои хора не знаят защо идват на Градския стадион.
- Всеки има право да вика и да хули. Но никой не ни пита как се чувстваме, когато останем без дъх и се борим за всяка топка. Какво мога да кажа за феновете, които идват и ни подкрепят - и когато печелим, и когато губим - само благодарности за тях! Аз съм юноша на този клуб и обичам „Дунав“. И го показвам, това не са само думи. Ще ми се през пролетта да получим по-широка подкрепа. Който се счита за дунавец, трябва да е с нас и в доброто, и в лошото.
- Доколко играч като Миро Будинов ще липсва на отбора?
- Той е добър футболист. Има голям принос за успехите на нашия тим. Тръгна с нас от „В“ група и стигна до Лига Европа. Определено ще ни липсва. По принцип няма незаменими хора. Надявам се, че „Дунав“ ще намери нападател, който да го замести достойно.
- Първото ново старо попълнение Мартин Ковачев е вече факт. Какво ще кажеш за него?
- С Мартин се познаваме добре. Беше част от отбора и помогна много в мачовете от „Б“ група. Мисля, че с неговото идване защитата ще се стабилизира, защото е много добър и опитен футболист.
- Успех през тежкия пролетен етап!
- Благодаря! Честита Нова година на всички наши фенове!