Тя винаги ще бъде боготворена от поклонниците си и възпявана като ангел на милосърдието. Отрицателите й пък няма да спрат да я наричат пратеник на ада. Според първите тя е майка, според другите - мащеха. Мнозина броят спасените от нейното милосърдие, други - жертвите на нейната вяра.
Такива полярни оценки получават само големите личности, а тя без съмнение е такава. Вече всички са разбрали, че говорим за Майка Тереза - монахинята, която през октомври 2003 година бе обявена от папа Йоан-Павел Втори за блажена /тази беатификация е равносилна на канонизиране -б.р./, а от 2004-а 5 септември е Ден на Майка Тереза. Решението отново е на папата.
Днес се навършват 89 години от пристигането на една от най-известните жени от ХХ век в Индия - страната, в която окончателно се покрива със световна слава.
Но световният възход на Майка Тереза започва на 17 октомври 1979 година, когато получава престижната Нобелова награда за мир.
Нейното истинско име е Агнес Гонджа Бояджиу. Родена е на 26 август 1910 в Скопие в семейството на албански католици. Баща й умира около 1918 година.
На 12-годишна възраст Агнес Бояджиу, което в превод от албански означава „неразцъфнало цвете“, 
има видение и то засилва нейната детска увереност, че трябва да стане монахиня
На 18 години постъпва в ордена Лорето, който изпълнява мисионерска и просветителска дейност в Индия и приема името на света Тереза от Лизийо. Следват дълги години, през които работи в училището към мисията в Калкута. По-късно разказва, че един ден, докато върви през града, усеща в себе си „божието призвание да помага на бедните и онеправданите“. Затова отива в предградията, където мизерията е потресаваща. Там започва да се грижи за болните и да дава утеха на умиращите.
През 1949 година монахинята от Европа вече има индийско гражданство, а следващата година - и разрешение от Ватикана да създаде своя орден Мисионери на милосърдието.
Започва сама, после мисионерите стават 12. Но малката група не иска да се задоволява с малко и  стартира кампания, с която да разшири възможностите си да се грижи за най-бедните и страдащите. 
Започват да се събират доброволци и средства по различни програми
както и дарения от частни лица.
Постепенно дейността на ордена придобива известност, но истинската световна слава и огромните потоци с пари започват да се изливат след един документален филм на Би Би Си от 69-та година, озаглавен „Нещо красиво за Бог“. Неговият автор, Малкълм Магридж, когото британско-американският публицист и литературен критик Кристофър Хитчънс нарича „стар измамник и шарлатанин“, изгражда след завръщането си в Лондон от снимки в Калкута истински мит около филма, като твърди, че екипът му е участник в първото „телевизионно чудо“.
Той разказва навсякъде, че част от лентата, снимана в много тъмно помещение, все пак е с отлично качество в резултат на „божията светлина“, която се носи из хосписите на Майка Тереза. Самият оператор на Магридж смята, че чудото е резултат по-скоро от качествата на използваната нова лента „Кодак“, но всеки има право да вярва в каквото иска, дори в телевизионни чудеса.
Според критиците на Майка Тереза обаче 
истинското чудо в случая е как тя самата е превърната в медийно чудо
а оттам и в световен феномен, изграден като вдъхновяващ образ на милосърдието и състраданието.
Ето какво разказва писателката Мери Лаудън, която в даден момент е била доброволка в един от приютите на Майка Тереза в Калкута, наречени Дом на умиращия. „Това са две стаи с 50-60 мъже в едната, 50-60 жени в другата, те умират, не получават медицинска помощ, не получават болкоуспокоителни, освен аспирин и ако си късметлия - малко Бруфен за тези със смъртоносен рак или друго тежко заболяване. Запитах се - какъв е смисълът?“. Писателката споделя впечатленията си от своя престой там във филма на Кристофър Хитчънс „Ангел от ада“, един сериозен опит да се развенчае мита около Майка Тереза и да се каже истината за нейните земни дела, които са свързани с култ не толкова към любовта, колкото към смъртта.
Въпреки атаките Майка Тереза набира милиони долари дарения от цял свят
започва да разкрива хоспис след хоспис и техният брой надминава 700 в 133 страни. В ордена и се включват хиляди монахини и монаси, както и множество доброволци.
За дейността си най-известната монахиня получава награди от различни организации, като венецът, разбира се, е Нобелът. В мотивите на комитета пише, че тя и се присъжда „за подетата от нея работа в борбата за превъзмогване на бедността и страданията, които също представляват заплаха за мира“.
„Свети Йоан казва: Как вие можете да кажете, че обичате Бога, когото не виждате, ако не обичате своя съсед, когото виждате? Исус казва: Аз бях гладен и вие ми дадохте да ям - гладен не само за хляб, гладен за любов“. Това е цитат от последната публична реч на Майка Тереза, в която тя се спира на въпроса, на който я измъчва цял живот - как да обичаме Бога.
А в една от най-известните си речи символът на благотворителността казва: „Ние понякога мислим, че бедността е само да бъдеш гладен, гол и бездомен.
Но бедността да бъдеш нежелан, оставен без любов, оставен без грижа е по-голяма бедност
Ние трябва да започнем да лекуваме този вид бедност в нашите собствени домове“.
Две години след смъртта си от инфаркт през 1997 г. Майка Тереза е обявена за блажена от папа Йоан-Павел II. Но това по никакъв начин не поставя край но въпросите, свързани с нея, напротив - задълбочава съмненията. Критиците й питат - защо през годините, когато имаше сърдечни проблеми, прочутата монахиня не се лекува в собствените си болници, а потърси най-добрите и най-скъпите частни клиники в САЩ? Как така папата наруши строгите правила и вместо след минимум пет, само след две години обяви Тереза за блажена? Колко животи са съсипали нейните проповеди срещу абортите и срещу използването на контрацептиви? Какво значи нейната твърда вяра, че смъртта е най-висшето развитие на човешкия живот? И много други въпроси се задават, истинските отговори на които знаят малцина в този свят и мнозина в отвъдния.
Така или иначе, името на Майка Тереза е символ, без който целият наш свят би бил по-беден с една трудна идея и с много трудни саможертви. Но самата тя казва - и това звучи като завет - „Аз съм такава, каквато съм в очите на Бога, но много е важно за хората да обичат бедните“.
По материали от интернет