Глобалният дълг е нараснал до рекордните 233 трлн. долара през третото тримесечие на 2017 година, което е с 16 трлн. долара повече, отколкото в края на 2016 година. Това сочи анализ на Института по международни финанси (ИМС), предаде Блумбърг.

Частният нефинансов сектор отчита исторически максимум на задълженията си в Канада, Франция, Хонконг, Южна Корея, Швейцария и Турция.

В същото време обаче съотношение дълг - брутен вътрешен продукт е спаднало за четвърто поредно тримесечие, тъй като икономическият растеж се ускорява. Сега това съотношение 318 процента или с 3 проценти пункта под отчетеното през третото тримесечие на 2016 година, сочат данните на ИМС.

Съчетание от фактори, включващи мерки за овладяване на дълговете, ускоряващата се инфлация (Китай, Турция), усилията да се не допусне дестабилизаращо увеличение на дълга (Китай, Канада) са допринесли за понижението, отбелязват анализаторите на ИМС.

При все това натрупаните задължения биха могли да се задействат като спирачка при усилията на централните банки да повишат лихвите заради опасенията, свързани с възможностите за обслужването им от високо задлъжнели фирми и правителства, предупреждават експертите на ИМС.