Със словото на Браницкия епископ Климент, с което той посреща преди 136 години генерал Тотлебен и руските войници и офицери пред храма „Св.Троица“, започна тържествената церемония по повод Освобождението на Русе в Пантеона на възрожденците. Думите на епископа със светско име Васил Друмев, прочетени от актьора Венцислав Петков, прокънтяха под мраморните сводове на Пантеона пред стотиците малки и големи русенци, дошли да почетат паметната дата.
Час по-рано обаче в катедралния храм архимандрит Виктор, протосингел на Русенска митрополия, отслужи благодарствен молебен за освободителите в присъствието едва на десетина души: генералния консул на Руската федерация Владимир Климанов, историка Йордан Борисов, двама служители от Общината и трима-четирима граждани, видимо богомолци, влезли да запалят свещичка в храма. Преди 136 години пред черквата не е имало къде яйце да падне, толкова народ се е стекъл, а сега... - не довърши изречението си Борисов, отправяйки се към Пантеона.
Там прииждаха представители на различни институции и организации, ученици от различни основни и средни училища, които се заслушваха в маршовете, изпълнявани от Духовия оркестър. Направо от заседанието на Общинския съвет дойдоха председателят Васил Пенчев, кметът Пламен Стоилов, негови заместници, общински съветници. 
След вълнуващото слово на Климент Браницки кметът Стоилов се обърна към русенци, за да припомни подвига на Баба Тонка и на десетки възрожденци. Днес повече от всякога трябва да осъзнаем величието на тяхното себеотрицание и да се обединим - за да отстояваме мястото на Русе на картата не само на България, а и на Европа, призова Стоилов. Детско-девическият хор „Дунавски вълни“ изпълни „Молитва“ на Христо Ботев и „Къде си, вярна ти любов народна“, а архимандрит Виктор и свещеници от митрополията отслужиха заупокойна молитва. Венци и цветя поднесоха генералният консул на Русия Владимир Климанов, кметът Пламен Стоилов, председателят на ОбС Васил Пенчев, зам.областният управител Милена Хинкова, много граждани.