Традиционната експозиция, с която русенската Художествена галерия ще представи с по една творба от своите фондове художници, за които 2018 година е юбилейна, ще бъде наредена на 12 януари. Пак по традиция няма да правим специално и официално откриване, още повече че това е наш обичаен жест, с който фактически обявяваме кои са авторите, които през тази година навършват кръгли годишнини, съобщи директорът на РХГ Елена Великова. 
В престижния списък на юбилярите, от които галерията притежава платна, графики или скулптурни творби, са 29 живописци, 10 графици и 12 ваятели. 
Не всички от тях са русенци, разбира се, но и те, русенците, също не са малко. 
120 години се навършват от рождението на двама големи и важни за Русе живописци - Димитър Диолев, основател на русенската Художествена галерия и починал едва 50-годишен, и Никола Пиндиков, един от емблематичните български творци, преживял дълъг и богат на творчество живот. Надяваме се през септември да успеем да направим голяма изложба на Пиндиков, каза Великова. 
90 години се навършват от рождението на Никифор Цонев. А на 1 април свой 80-годишен юбилей ще празнува друг знаков за българското, но и за европейското и световното изкуство художник, който Русе нарича свой - Ради Неделчев, носител на много авторитетни награди и признания за таланта му на художник наивист. Вероятно неговата изложба тук русенци ще видят в средата на месец май, уточни директорката на Художествената галерия. 
80 години ще бъдат отбелязани и от рождената дата на Иван Попов, творчеството на когото повечето от ценителите в България познават и от негови бележити сценографски работи. През септември се очаква своя празнична експозиция да подреди друга авторка, Виолета Радкова, която с гордост винаги подчертава, че е русенка, а почитателите и приятелите й от цяла България, Европа и къде ли още не се радват на всяка нейна нова идея, пресъздадена на платното или на театралната сцена - романтична, многопластова, енигматична, приказна. 
2018 година е юбилейна и за Антоний Софев - художника, който от известно време трайно живее в Холандия, навършва знаковите 60, затова в Русе го очакват и се надяват да покаже свои нови работи. 50 пък ще навърши друг известен русенски автор - Иван Иванов Йоаний. Той вече е ангажирал пространство в РХГ за юбилейната си изложба - датата е 20 април. Макар че, в интерес на статистическата истина, Йоаний ще навърши своите 50 само формално, тъй като реалният му рожден ден е на високосния 29 февруари, какъвто тази година, просто няма в календара. 
Под знака на юбилейната празничност ще премине 2018 година и за Соня Чурова, за Ваяна Панкова и за Недрет Яшар. В нея ще се отбележи и юбилеят на покойния Владимир Христов. 
Творби на всички свързани с Русе автори, както и на други бележити имена като Величко Минеков, Олга Вълнарова, Тома Трифоновски, Лика Янко, Вера Недкова, русенци ще видят в края на следващата седмица в голямата зала на Художествената галерия.