Ако автомобилите не отговарят на изискванията за нормите за замърсяване на въздуха няма да бъдат регистрирани в КАТ. Това съобщи зам.-директорът на СДВР старши комисар Антон Златанов пред журналисти, предаде БГНЕС.

Газомерите ще бъдат използвани в каналите за регистрация на автомобили в КАТ. Ако съответното моторно превозно средство не отговаря на изискванията за нормите за замърсяване на въздуха, няма да бъде регистрирано, поясни Златанов.

От своя страна началникът на отдел „Пътна полиция“ Тенчо Тенев заяви, че целенасочено КАТ ще спира стари автомобили, които се движат по улиците на София.

„Ще правим техническа проверка. Когато се констатират стойности над допустимите, ще бъде съставен акт на водача и автомобилът се спира от движение. Докато не оправи автомобила, няма да бъде пускан“, посочи той.

На първо време газанализаторите са 7, като в КАТ имат 10 канала. Така един газанализатор ще обслужва два канала, а другите два са мобилни и ще се поставят в патрулни автомобили“.

При констатиране на стойности на замърсяване над допустимите старите автомобили ще бъдат спирани от движение, категоричен бе Тенев.

Той коментира още, че през 2015 г. има 62-ма загинали на пътя, а в края на миналата година те са били 37.