Статистиката не казва всичко, но определено говори твърде много. Ето защо направихме преглед по темата кой какво даде в редиците на „Дунав“ през есенния сезон.
Петима футболисти делят първото място по най-много мачове - капитанът Диян Димов, Мирослав Будинов, Васил Шопов, Станислав Антонов и Юлиан Ненов. Те имат зад гърба си по 20 двубоя в Първа лига. Разликата е, че игровите минути на Димов са най-много - 1776, на Антонов - 1712, на Будинов - 1691, на Шопов - 1623, на Ненов - 1161.
Димов бе номер едно по този показател и през миналата година. Тай дори бе в Топ 3 сред всички футболисти на отборите от Първа лига.
Вратарят Антонов няма как да не е в челото. Той се възползва по най-добрия начин от шанса да замести контузения Мартин Луков и макар че мина през върхове и спадове, се наложи като титуляр. За сравнение дубльорът му Александър Конов бе продпочетен в само 2 срещи.
20-те мача на Ненов и сравнително малкото му минути могат да бъдат обяснени с факта, че и бившият старши треньор Веселин Великов, и новият Малин Орачев непрекъснато му даваха шанс след шанс. Той дори мина и през позицията на десен бек. Юлиан оправда това доверие едва в последните няколко срещи.
Почти същото може да се каже и за Бранимир Костадидинов, но разликата при него е, че така и не намери формата си от пролетта, когато бе неудържим.  Бранимир игра в 19 срещи с 961 минути.
Михаил Милчев има 18 мача. След него с по 17 са Петър Патев и Бирсент Карагарен. Христофор Хубчев и Олексий Ларин са по 15 участия в Първа лига. С толкова е и Димитър Георгиев, но в 13 от тях влизаше като резерва.
Бразилецът Карлос Едуардо Жатоба и тръгналият си от отбора Андреас Васев са с по 10 мача. Интересното е, че братът на Андреас - Божидар, пристигна в Русе по средата на сезона, но пък записа 14 двубоя. Той игра доста силно в последните няколко срещи.
Положението в атака изглежда, меко казано, драматично. Водач сред реализаторите с 6 гола е Мирослав Будинов, когото обаче няма да гледаме през пролетта със светлосиния екип. Васко Шопов и Юли Ненов са с по 3 точни изстрела. Бирсент Карагарен има едно попадение.
Какво излиза? Че общо 13-те гола са дело на само четирима футболисти? И 6 от тях са на Будинов! А какво ще стане, ако и Шопов си тръгне? Правилата в тази игра повеляват, че който търкулне повече пъти топката в мрежата на съперника, печели победата!
А какво е положението с асистенциите? Капитанът Димов и тръгналият си Христофор Хубчев са с по две голови подавания. Плеймейкърът Шопов е с едно. И толкова! Други конструктивни пасове липсват.
Та такова е положениието с цифрите. Те не казвнат всичко, но наистина говорят твърде много.