Управата на „Етър“ шокира с новината, че старши треньор на отбора става Красимир Балъков. На Станислав Генчев, зад когото „болярите“ щяха да стоят до последно като верни телохранители, му биха дузпата. Новината буди любопитство поне по две причини. Едната е, че етърци са преки конкуренти на „Дунав“ в борбата за оцеляване в Първа лига. А другата - че Балъков не е свикнал да работи за жълти стотинки. Но пък и на борсата някои акции тръгват скъпо, пък после губят стойност...
Дали пък Балъков не е пленник на романтичен патриотизъм? Може!
Но я да си спомним каква беше стойността на акциите на фантастичния като футболист „болярин“ в ролята му на треньор.
През януари 2006 година магическият №10 бе назначен за кърмчия на „Грасхопърс“. През май на другата година шефовете на швейцарския клуб му дадоха пътя. Заради никакви резултати. Отборът бе на крачка от изпадане.
През октомври същия сезон стана наставник на „Санкт Гален“. И тези швейцарци не го търпяха дълго.
Голямото му родно предизвикателство бе ангажиментът към „Черноморец“ /Бургас/. Води отбора от 14 декември 2008 година до 15 декември 2010-а.
Този период ще се запомни с небивалите суми, дадени за чужденци. Включително и за германски вратар - Паскал Борел. Като модерен треньор г-н Балъков си доведе и спортен директор. С бившия си съотборник в „Щутгарт“ Фреди Бобич нарисуваха велики бъдни дела. И със сигурност месечните им чекове бяха с приятно количество нули.
Собственикът на клуба тогава Митко Събев пък почна да гради база, наречена претенциозно „Гнездо на акули“. Гнездото осиротя скоро. Нито базата бе довършена, нито представителният отбор цъфна и върза. Бяха времена на съсипия. Долу-горе оттогава не можем да срещнем на картата отбор с името „Черноморец“ /Бургас/. Такъв отбор на практика няма.
Балъков отдъхна няколко сезона от тежкия труд в Бургас и през 2014 година стана старши треньор на „Литекс“. Там танцува 2 години и подаде оставка след отпадането на тима в турнира Лига Европа. След 2:2 в Ловеч последва 1:1 като гост. Съперникът бе великият ... латвийски отбор „Йелгава“!
През 2017 година го раздаваше с репутацията на директор „Скаути“ в ЦСКА. И ето го сега като старши треньор на „Етър“.
Дали ще се потвърди правилото, че добрият футболист често не може да се превъплъти в отличен треньор, ще се разбере отново и скоро. Историята поне дотук говори, че фамозният халф Балъков не може да намери звездното си лице в ролята на наставник. Пък и акциите му видимо падат, щом се хвана като старши треньор на „Етър“.