Родената в Русе художничка и сценограф Елица Георгиева вчера замина за Брюксел, където от днес се заема с подреждането на интерактивна арт инсталация, която ще бъде открита по повод началото на първото българско председателство на Съвета на Европа. Впечатляващият творчески проект, който се нарича „Abecedarium Bulgaricus“, е по идея на доц.д-р Венелин Шурелов, известен български сценограф и автор на творби, раздвижващи сценични и градски пространства. От доста време Венелин и Елица са артистичен тандем, който има немалко съвместни проекти. За един от тях - сценографията и костюмите за постановката „Канкун“ във варненския театър, артистичното семейство през 2014 година получи престижната театрална награда „Икар“.
Сега отново Венелин Шурелов и Елица Георгиева работят заедно, този път по проекта, който ще бъде брюкселското лице на българското председателство. Арт идеята им за специалната тематична декорация на две от емблематичните сгради на ЕС в Брюксел - Justus Lipsius и Europa Building - получи одобрение от Генералния секретариат на Съвета на Европейския съюз. 
Интерактивната инсталация „Abecedarium Bulgaricus“ ще бъде разположена в атриума на сградата Justus Lipsius - седалището на Съвета на Европейския съюз в Брюксел. Инсталацията се състои от 30 кутии, всяка с метална рамка и страни от полупрозрачен плексиглас. Те съдържат по една лазерно изрязана буква от българската азбука. Специален сензор реагира при сядане и активира високоговорител, който произнася оригиналното звучене на буквата. През останалото време буквите се включват автоматично на случаен принцип. Кутиите и кабелите ще съставят и визуална метафора за връзките между буквите в образуването на думи.
Другият акцент в проекта е представянето на Владимир Димитров-Майстора с 25-минутен филм, създаден от Шурелов през 2014 г. Освен него в чакалнята на председателството на етаж 50 в сградата Justus Lipsius ще бъде прожектирана и серия от филми за българското историческо наследство чрез съвременни визуални средства. 
Елица Георгиева и Венелин Шурелов днес се залавят за работа с идеята арт инсталацията да бъде готова преди деня на официалното откриване на българското председателство - 11 януари. Много е вероятно Елица именно от Брюксел да лети за Франция, за да се присъедини към екип на Народния театър „Иван Вазов“, който ще покаже постановката „Танцът Делхи“ на режисьора Галин Стоев. Русенката е автор на костюмите в нашумелия спектакъл, с който Галин Стоев възнамерява да започне своя период на директорстване в театъра във френския град Тулуза.