Румънски измамници приложиха един от старите си и добре известни в Русенско, но малко познати във вътрешността на страната номера. 
Три дни преди Нова година на разклона преди първомайското село Бяла река по пътя Пловдив-Хасково застанали до спрян в аварийната лента фолксваген с румънски номера жена и двама мъже отчаяно махали за помощ на преминаващите коли. Минавало 15 часа, скоро щял да падне здрач и 23-годишен младеж от Първомай спрял да види какво е станало. Докато излезе от колата единият от мъжете го заговорили на развален български и обяснил, че бензинът на колата свършил, а групата няма пари. За сметка на това обаче има златни пръстени, което е готова да даде на половин цена, че и по-евтино, само и само да може да зареди и да се прибере.
Младежът повярвал на съшитата с бели конци история и дал150 лева за два пръстена, но когато пристигнал в Първомай ги занесъл на бижутер и разбрал, че е платил скъпо за две тенекийки без стойност.
Последвала жалба в полицията, а оттам бързо задействали системата и започнал преглед на камерите за видеонаблюдение в община Първомай. След издирването на кадрите с измамниците те били изпратени в Съвместния контактен център за полицейско и митническо сътрудничество на Дунав мост, където с помощта на румънската полиция били установени участниците в постановката - 43-годишният извършител и на двамата му съучастници - мъж на 52 години и жена на 42 години. Тримата били обявени за издирване и на влизане в Румъния през Дунав мост били задържани. С постановление на районната прокуратура в Пловдив на извършителя на измамата - румънеца на 43 години, било повдигнато обвинение и бил оставен в ареста за нови 72 часа.