Както всяка година, 2017-а донесе много възможности за печалби на активните инвеститори и трейдъри по българските и международните борси. Акциите в България, големите европейски борси и в САЩ регистрираха значителни повишения. Суровините, чиито цени бяха паднали до много ниски нива, също записаха приличен ръст. В крайна сметка с усилията на централните банки, отрицателните лихви по някои продукти и трилионите напечатани нови пари инфлацията отново се завърна. От което най-печеливши се оказаха криптовалутите, по дефиниция създадени, за да съхраняват стойност, като осигурят едновременно бързи и евтини преводи до всяка точка на света.
Криптовалути
В последните седмици биткойнът попадна в центъра на медийното внимание, като в 99% от случаите се определяше като балон, който неминуемо ще се спука. Първата и най-популярна криптовалута започна 2017 г. на ниво под 1000 долара и я завърши над 13 000, като по едно време почти достигна цена от 20 000 долара. Поскъпване от 1200% за една година наистина едва ли може да се смята за нормално. Вече е видно, че стремителният ръст на интереса към криптовалутата изпреварва развитието на технологията - транзакциите вече не са нито евтини, нито бързи, а множеството планирани подобрения на мрежата и протоколите закъсняват. От друга страна последните години ясно показаха, че съществува сериозно търсене за валута, която не е под контрола на никое правителство и която не може да се обезценява чрез увеличаване на количествата й в обръщение. Не е без значение и анонимността, тъй като желанието да се избяга от плащане на данъци се среща навсякъде по света, а биткойн си остава идеалното средство да се скрият от всички очи някакви пари. Така че и капитализацията от 230 млрд. долара може да се окаже и много ниска. Политици, банкери и правителства ще се опитват да ограничат употребата му и да убеждават хората, че е балон. Но точно на тези хора не трябва много да се вярва - някой от тях ни предупреди за балона на фондовата борса, за балона в цените на жилищата... А и някои от тях също имат доста пари за криене. 
Балон или не, инвестиралите в биткойн реализираха фантастични печалби. Още по-доходни се оказаха други криптовалути. Третата по пазарна капитализация - Ethereum, поскъпна над 90 пъти, а втората в момента - Ripple - над 300 пъти!!! Списъкът включва вече над 1000 криптовалути, повечето от които без съмнение ще изчезнат без някой да разбере нещо за тях. Някои обаче може би ще повторят успеха на биткойн.
Депозити
Банковите депозити стават все по-малко атрактивни от година на година. През изтеклата 2017 г. лиxвитe cпaдaxa отново и отново. Пo дaнни нa БHБ cpeднaтa лиxвa пo дeпoзити вече e под половин процент годишно, което е под инфлацията за годината и спестяванията на практика се обезценяват. Bъпpeки това всеки месец домакинствата внасят по още няколкостотин милиона лева в бaнкитe вместо да потърсят по-доходни инвестиции.
Пречупване на тенденцията към намаляващи и дори отрицателни лихви се очаква тази година, но едва ли покачването на процентите ще бъде повече от символично, така че да изпревари инфлацията. Депозитите обаче гарантират сигурност, каквато липсва при другите финансови инструменти и затова се разглеждат от мнозина не като инвестиция, а като подготовка за нея.
Пенсионни фондове
Въпреки че политици от най-високо ниво, синдикалисти и други заинтересовани правят всичко възможно да очернят действащите в момента пенсионни фондове, така че да запълнят временно с парите им някоя бюджетна дупка, те си остават една работеща нискорискова алтернатива. Комисията за финансов надзор дава данни за доходността им през последния двугодишен период на всеки три месеца. Последният отчет от 30 септември показва средна годишна доходност на доброволните пенсионни фондове от 7.89%. За разлика от задължителните УПФ, от доброволните всеки може да изтегли парите с натрупаната доходност по всяко време. Допълнителна печалба идва заради ползваните данъчни облекчения, тъй като инвестициите в доброволни пенсионни фондове се признават за разход и с тях може да се намали данъчната основа. Така още с първата вноска доходността е около 7-8% (10% данък - 2-3% встъпителна такса).
Предвид очакваното покачване на лихвите в Европа обаче, може да се предположи, че през следващите години за пенсионните фондове ще бъде по-трудно да постигнат толкова добра доходност. По закон те са длъжни да инвестират повечето средства в смятаните за сигурни инструменти като правителствени облигации. Чиято цена ще тръгне надолу, ако лихвите започват да се качват. Процентът, който пенсионните фондове влагат в акции, не може да е голям и дори бум на фондовите борси няма да покачи доходността с повече от няколко процента. Трябва и да се помни, че това е инвестиция за цял живот и не е изгодно вложенията да се теглят и реинвестират често. Идеята е спестяванията наистина да се трупат за пенсия.
Български акции 
Инвеститорите в български акции вероятно са доволни от отишлата си 2017 г. През последните 12 месеца най-старият ни борсови индекс SOFIX се повиши с 16,5%, а ранопретегленият BGTR30 - с 22.40%. Най-зле се представи секторът за недвижими имоти, но и там индексът BGREIT се покачи със 7.53%. Отделно инвеститорите получиха и 3-4% под формата на дивиденти, така че доходността им за миналата година е около 20 на сто, което е отлично постижение.
Миналогодишното покачване обаче е предупредителен сигнал за настоящата година, тъй като е отдавна известно, че колебанията в която и да е посока се коригират и пазарът се стреми към дългосрочния си равномерен тренд. Ръст на икономиката (макар и минимален) e налице, което дава добри перспективи на пазара като цяло. Разбира се, ако не се появи някоя поредна криза.
Международни борси
Европейските борси приключиха една доста скучна година, без някакви впечатляващи движения в която и да е от двете посоки. Все пак общоевропейският индекс Euro Stoxx 50 регистрира ръст от 6.5%, а компаниите изплатиха и към 3% дивидент. Британският FTSE 100, за който множество експерти предсказваха крах заради Brexit, противно на прогнозите завърши 2017 г. с ръст от 7.6%. Германският DAX се покачи с 12.5%, а френският CAC нарасна с по 9,2%. 
Какво ще се случи тази година зависи най-вече от продължението на програмата за количествени улеснения на Европейската централна банка. Едно затягане на паричната политика, ще ограничи ръстовете на пазара на акции.
В САЩ плавното повишение на лихвите е факт, но отново противно на прогнозите това не се отразява толкова на пазара на акции. Американските индекси покориха нови върхове през 2017 г., стимулирани най-вече от новата данъчна политика на президента Тръмп - S&P 500 се повиши с близо 20%, а Dow Jones Industrial Average - с 25%. Технологичният индекс NASDAQ, воден от компании като „Епъл“, „Гугъл“, „Майкрософт“ и „Амазон“, се покачи с цели 32 на сто.
Трябва да се отбележи, че през миналата година някои наши инвестиционни посредници най-после дадоха възможност на българите да направят възможно най-простата и доходна инвестиция, просто закупувайки борсов индекс (тоест Договор за разлика върху индекс, което обаче е практичнически същото). При това без никакви комисиони и такси за управление - нещо, което заслужава само адмирации.
Суровини
След отчайващите за суровините 2014-2015 г., през миналата година те отново дадоха глътка въздух на инвеститорите. Цената на златото се покачи с приличните 13.6%. Среброто скочи двойно по-малко - с близо 5.8 на сто. 
Очаквано най-поскъпналата суровина бе петролът, чиято цена продължи да върви нагоре след немислимо ниските нива, достигнати преди две години. Черното злато от сорта Брент отбелязва ръст от над 17%, достигайки цена от 67 долара за барел. 
Годината бе лоша за инвестиращите в зърнени култури, чиито цени се понижиха след рекордните добиви в множество региони. Тази тенденция трудно ще бъде обърната - реколтите се увеличават вследствие на подобрените сортове, торове, препарати за растителна защита и все по-модерна техника за обработване на почвата. А увеличаващите се нива на въглероден двуокис може и да засилват опасенията за бъдещо глобално затопляне, но текущо стимулират растежа на растенията, които по-бързо увеличават своята биомаса.