Петиция, с която се настоява за освобождаване от такса „мост“ на автомобилите от Русе и областта, набира скорост. Подписката тече със специализирания сайт www.peticiq.com и се радва на все по-голяма популярност, а коментарите на подкрепящите я са категорични - така трябва.
Акцията е провокирана от предложението на румънската Национална компания за управление на пътната инфраструктура, която предвижда колите с гюргевска регистрация да не плащат такса, когато преминават Дунав мост в посока Гюргево-Русе. Решението ще бъде гласувано от румънското правителство този месец.  Петицията, чийто автор е русенецът Левен Колев, иска реципрочно действие от българска страна.
„Смятам, че така е редно и хората от два съседни града трябва да пътуват свободно, без да се ограничават с множество такси. Все пак живеем в граничен регион и често пътуваме до Гюргево и Букурещ. Трябва двете съседни държави да сме по-отворени едни към други, трябва дори да си знаем езиците, защото Русе и Гюргево са два партньорски града“, обясни инициаторът.
Русенци подкрепят идеята, защото отдавна смятат, че таксата за преминаване на Дунав мост трябва да отпадне за жителите на двата града. В момента на излизане от България се плащат 4 лева, а при излизане от Румъния - 3 евро. 
Петицията ще бъде отворена за подписи до края на февруари, след което ще бъде внесена в правителството и при омбудсмана Мая Манолова.У