Майстори на ножа на „Свинекомплекс Голямо Враново“ ще представят за първи път България на Световното първенство по транжиране World Butchers Challenge 2018, което ще се проведе през март догодина в Белфаст. Идеята е на британския спец по разфасоване на месо Тери Гилиган, който от година сътрудничи на познатата с високото качество на продуктите си русенска фирма. Инициативата среща пълна подкрепа от собственика на свинекомплекса Вихрен Димитров.
Отборът ще бъде съставен от 6 души, които ще имат задача за 2 часа да транжират четвъртинка теле, цяло агне и половинка прасе. Лидер на нашия тим ще бъде самият Тери Гилиган, който от години живее в България и вече я смята за втора родина. За Белфаст заминават шеф готвачът от София Лъчезар Лачев и виртуозите от „Голямо Враново“ Кирил Петров, Кямил Кямилов и Светлозар Николов. Четвъртият месар все още не е определен. Групата ще бъде водена от Вихрен Димитров.
Разфасоването е тънка работа, искат се много знания и сръчност. Много момчета съм обучил, но често като хванат занаята, отиват в чужбина, казва доайенът Кирил Петров, който работи в „Голямо Враново“ от февруари 1971 година. Кямил Кямилов е последният му ученик и поне засега твърдо стои до учителя си.
Отиваме на състезанието да видим какво знаем и можем, а и да научим нещо, каза един от шефовете в месокомбината Николай Василев.
Състезанието по транжиране World Butchers Challenge се провежда от 10 години. Негови инициатори са новозеландците и австралийците, а за първи път надпреварата ще се състои в Европа.