Когато започне българското председателство на Съвета на Европейския съюз, да се постави още по-ясно пред Европа изключителната необходимост от изграждането на нов мост над Дунав между Русе и Гюргево. Това беше една от основните теми на срещата на областния управител Галин Григоров и неговия заместник Валентин Колев с посланика на България в Румъния Тодор Чуров. Идеята е да се привлекат съмишленици от европейските комисари, които да бъдат поканени на място да се запознаят с постоянното натрупване на товарни автомобили, което може да се реши с изграждането на втори мост.
Посланикът се срещна и със зам.-кмета Димитър Наков, с когото обсъдиха бъдещ културен обмен между Русе и Букурещ, както и трансгранични инициативи, на които Русе може да е домакин по време на Българското председателство на Съвета на ЕС догодина. 
Акцент беше поставен и върху възможността да бъдат поканени представители на бизнеса, които да се запознаят с възможностите в Русенска област, а това да е стъпка към по-нататъшни инвестиции в развитието на региона. Наков подчерта, че Русе предлага добри условия за инвестиции и изтъкна предимствата му. Той подари на посланика картина с изглед от Доходното здание, а след официалните срещи дипломатът разгледа и ледените фигури от Русе айс фест.