23-годишният русенец Теодор Цветков успешно преплува езерото на Текето с благотворителната цел - да се съберат средства и да се подпомогне лечението на малката Мартина Танева от Банско. За каузата амбициозният младеж премина 200 метра в ледените води с температура около 1 градус за 3-4 минути и финишира пред големия паркинг на Лесопарка. Там с ръкопляскания го посрещнаха над 100 души, дошли да подкрепят и Теодор, и организираното от него благотворително събитие. В специалната урна, осигурена от БЧК, бяха събрани 2500 лева, които още вчера по обед Теодор и неговият брат близнак Валентин преведоха по сметката на малкото момиченце от Банско.
Идеята е да помогнем да се подобри състоянието на Марти, която е погълнала желатинова капсула и в момента се нуждае от средства за рехабилитация след настъпилите големи усложнения. Трябва да си помагаме един на друг. Преплуването на езерото е атракция и целта беше да се съберат повече хора, за да помогнем на Марти. С тази инициатива доказахме, че все още има добри хора, каза 23-годишният плувец. Той е треньор по плуване в Спортното училище, където е завършил кану-каяк. Теодор съдейства и на плувеца и треньор Илиян Русев-Скури, който помага на деца с увреждания, като ги учи да плуват. През 2016 младият русенец извади Богоявленския кръст, а след седмица отново ще скочи в ледените води на Дунава и се надява отново да го хване на приближаващия празник. 
Теодор научава за Марти от Банско чрез Фейсбук, тъй като редовно следи страници, в които хората се нуждаят от помощ. Така се ражда и идеята да допринесе с каквото може в събирането на средства за втората рехабилитация на малкото момиченце. За преплуването на езерото на Текето е имал и предварителна подготовка, като освен тренировките е стоял в студена вана в Спортното училище.
Събраната сума от 2500 лева надмина първоначалните очаквания на Теодор и брат му Валентин, които имаха притеснения дали ще се съберат достатъчно хора. Близнаците споделиха, че организацията е била много добра и са изключително благодарни на кмета Пламен Стоилов, главния секретар на общината Димитър Генков, д-р Симеон Симеонов, Илиян Русев, на водолаза Атанас Атанасов, както и на всички приятели, близки и добри хора.
Притеснена, разтреперана, щастлива и горда - така се чувстваше майката на двете момчета Марияна, след като Теодор успешно преплува езерото. Тя сподели, че и за миг не е опитала да разколебае сина си в предприетата инициатива, като допълни, че и двамата са много вярващи и редовно ходят на църква, а за новата година си пожела здраве и щастие. 
Две бивши колежки на Марияна, които познават Теодор, също бяха дошли, за да подкрепят момчето. 
Трудно се срещат такива младежи, които наистина да вложат нещо от себе си, за да помогнат на човек в беда. Това е доста трогателно. Познаваме момчетата от малки и затова сме тук, споделиха Цветелина и Таня Русеви. 
Разбрахме за идеята на нашия приятел и решихме да подкрепим момиченцето от Банско. Дойдохме да гледаме преплуването на Текето, тъй като трябва задължително да се помага в такива моменти, каза Явор Парушев.