Първото съдебно решение по серията дела, които „Топлофикация“ води срещу община Русе, вече е факт и то е в полза на местната власт. 
Причината да се стигне до съд са непрекъснатите аварии на тръбите на енергийната компания, заради които тя копае из целия град. Според общината обаче изкопите не винаги се ремонтират навреме, поради което следват глоби.
Съдът вече потвърди първата санкция от 3000 лева. До нея стигна заради поредна авария, която стана причина да се копае по ул. „Георги С. Раковски“ в участъка между ул. „Петко Каравелов“ и ул. „Константин Величков“. Ремонтът започнал на 19 юли, а общината дала 10 дена срок за приключването му и подаване на съответното уведомление.
След размяна на кореспонденция, проверки на място и връчване на констативен протокол на 23 август изпратените на инспекция общински служители установили, че настилката е възстановена частично и при това некачествено. Паветата били нови, но не следвали оста на улицата, на места зеели празни фуги, а освен това били и хлътнали. „Топлофикация Русе“ получила 5 дни срок за отстраняване на проблемите, което обаче според проверяващите от общината отново не било направено. 
Последвал акт и наказателно постановление със санкцията от 3000 лева. От „Топлофикация“ обжалвали глобата в Районния съд, но той преценил, че я заслужават и я потвърдил. Решението не е окончателно и може да се обжалва пред Административния съд.