2018-а ще бъде година, в която няма да има сътресения, прогнозира в предаването „Тази сутрин” по bTV политическият психолог Антоанета Христова. По думите ѝ обаче това много зависи от политиците.

„Ако няма добра вътрешнокоалиционна комуникация и ако дразнят Валери Симеонов, би могло да има такъв скандал, че наистина да се постави под въпрос стабилността”, уточни Христова.

Тя разтълкува поведението на вицепремиера Валери Симеонов от последните дни като знак на бунт от негова страна, че е бил пренебрегнат.

Линията ДПС – Патриоти ще продължи и ще бъде все по-ожесточена, прогнозира още политическият психолог.

„Колкото повече ДПС набира сили и реално би могла да използва власт, толкова повече ще се опитва да махне тези, които в момента играят ролята на балансьор. През 2018 г. това ще бъде нишката на голям конфликт”, смята Антоанета Христова.

„Допускам, че ДПС може да го извади и на европейско ниво, още по-ярко, в името на това да стигне до успех”, допълни тя.  

Според нея в момента ДПС има необходимост да върне хората, които са излезли от партията.„Българският турчин е много лоялен човек. Когато веднъж си е тръгнал, не е така лесно да се върне. Затова този процес на връщане и възстановяване на ДПС ще отнеме много дълго време”, каза Антоанета Христова.

„Не допускам, че всичко ще бъде в розово през първите шест месеца на новата година заради европредседателството, но поне остротата на процесите ще бъде заглаждана”, обобщи тя.

Тя коментира също, че стремежът да се извадят проблемните дела на прехода е отваряне на кутията на Пандора. „Този, който ще се опита да го направи, или ще излезе герой, или тя просто няма да бъде отворена и нещата ще се забият толкова тежко, че по малките места и после в големия град хората ще поискат тежка промяна”, заяви политическият психолог.