Студентите от Русенския университет „Ангел Кънчев“ са превърнали благотворителността в своя мисия. Младите хора от различните клубове в учебното заведение постоянно организират различни инициативи, с които помагат не само на хора в нужда, но и на свои колеги в неравностойно положение, предаде БГНЕС.

Сред най-активните са студентите от клуба за изобразително изкуство „Палитра“, ръководен от Валентина Радева. Техните изложби се организират не само по празници, а и през цялата година, а събраните средства помагат на техни колеги в затруднение да платят семестриалните си такси и да купуват специализирана литература.

Най-новата експозиция с благотворителна цел, подредена от младите творци, представя съдове с декупаж, картички, декорирани украшения от дърво и най-интересното- специфични картини. „Докато миналата година акцентът ни беше върху изделия с природни материали, сега показваме картини, направени с една доста трудоемка техника. Те наподобяват изработката на гоблени, но вместо с конци се правят с мъниста.

Самото сглобяване става чрез налепяне със специален инструмент на всички елементи върху повърхността. Камъчетата и мънистата, които се монтират, пречупват светлината така, че пресъздават една триизмерност на изделието и то наистина става много красиво във завършения му вид, с всички нюанси на изображението“, разказва Валентина Радева.

Самите студенти определят творбите си като уникални не само, защото всичко е изработено ръчно, а защото са създадени от сърце.