Тук сме да честитим професионалния празник на Гранична полиция и да направим едночасов протест, на който да кажем на обществеността исканията си, заяви вчера пред журналисти председателят на синдикално дружество „Васил Левски“ в ОДМВР към Синдикалната федерация на служителите в МВР Венелин Шопов. Точно в 12 часа пред общината започнаха да се събират на групички около 30 протестиращи от Гранична полиция и Областната дирекция на МВР, които бяха подкрепени от техни колеги от Кубрат и Исперих и от трима граничари в Гюргево.
Нашите искания са три, заради които се проведоха многократни протести, но решения няма. На първо място искаме увеличение на заплатите на всички в МВР с 15%. Такова решение е било взето на 20 и 21 декември на Съвета за социално партньорство, но не е съобщавано официално. Второто искане е за спешни промени в Закона на МВР, които да обвържат заплатите със социално изразим показател и да се знае колко трябва да бъде средната основна заплата. Третото искане е за изготвяне на проект за изцяло нов Закон за МВР, който да гарантира една дългосрочност в направените промени, за да не се получават сътресенията от последните години всяка една промяна да претърпява по 20-30 други изменения, посочи Шопов.
 Коментарът на синдикалиста за малкото протестиращи в Русе бе, че повечето му колеги, които многократно са демонстрирали, че не изпитват страх да си отстояват правата, вчера вероятно са се уплашили. По думите му те се събират на групички по коридорите и стаите и недоволстват от ниските заплати, но когато е трябвало да изразят открито недоволството си, са се покрили. Според Шопов младите полицаи бягат от професията, защото е станала неперспективна и след три-четири години служба напускат и отиват в чужбина за повече пари.
На полицейския митинг в Букурещ в сряда дойдоха доста български колеги, за да ни подкрепят и затова днес ние им връщаме жеста, посочи Костин Ницу от Гранична полиция в Гюргево. Румънските униформени също искат увеличение на заплатите, макар че от 2007 година вземат с 50% повече от българските полицаи, както и за нови униформи. Те са успели да накарат правителството на Румъния да им обърне внимание, тъй като вчера то е заседавало точно по тези въпроси. Полицай Ницу и двамата му колеги са сигурни, че решението ще бъде в тяхна полза, защото северната ни съседка уважава труда на полицията и прави всичко възможно униформените да се чувстват комфортно на работните си места.