Към момента няма да има. Така вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов отговори на въпроса дали след Нова година ще има летящ транспортен самолет Спартан, предаде репортер на БГНЕС.

Днес Каракачанов и председателите на синдикалните организации ФНСО „Българска армия" и на НС „Отбрана" Георги Братованов и Тодор Воденов подписаха нов Колективен трудов договор в Министерството на отбраната и Споразумение относно представителните и защитните функции на синдикатите с оглед интересите на цивилните служители по служебно правоотношение. Военният министър изрази надежда, че през следващата година Авионамс „ще дойде там където му е мястото, а именно в Терем и към Министерство на отбраната“.

„Определено „Авионамс“ би могъл да бъде изключително полезен, заедно с „Терем Летец“ при поддръжката на нашата авиационна техника, но доколкото знам там няма лицензи за тази дейност към момента. Това не е нерешим проблем, въпрос на инициативност е, въпрос на това да се потърсят тези лицензи. Подходът е същият както направихме с изтребителите - идва група от РСК МиГ, проверява какво е състоянието и на техниката, на документацията, преценява се кои дейности трябва да бъдат лицензирани, свършва се това нещо и мисля, че „Авионамс“ може да бъде използван. Въпреки това ние в предварителния договор, който бяхме подготвили сме заложили участие на „Авионамс“ при процеса на ремонт на нашите изтребители, въпреки че към момента той не е в нашата система. Аз съм разговарял и с премиера, има такова виждане, че е нормално „Авионамс“ да мине към групата на ТЕРЕМ, но въпросът все още не е уточнен в подробности. Надявам се, че в първите една-две седмици след Нова година този въпрос ще го решим. Той трябва да бъде с решение на Министерски съвет“, заяви военният министър.

БГНЕС припомня, че още в началото на месеца пред депутатите в ресорната комисия, Каракачанов отговаряйки на въпроса за по-нататъшната експлоатация на военно транспортните самолети „Спартан“ каза, че въпросът с поддръжката на трите самолета на „Спартан“ остава да виси. „Както знаете всички – 3 „Спартан“-а, според Плана за развитие на Въоръжените сили, трябва да разполагаме с 3 самолета“, посочи той. Към момента лети един. „Договорът, новият не е сключен. След проведените преговори, които са водени в министерството на отбраната с Леонардо за следващият четиригодишен период сумата, която се очертава, не е малка – над 17 милиона. Точната цифра е 17 037 000 евро. Това са близо 34 милиона лева“, каза той тогава и заяви, че са информирали МФ още юни. „Това е един от болните проблеми – от три – един. До края на годината е обезпечен със складовите наличности това, което има се обезпечава годността му в момента. Но ще изпадне в затруднено положение в началото на следващата година“, предупреди министърът.

Темата бе коментирана и на правителствено заседание. „И трите „Спартан“-а на 31 декември спират да летят, а сега лети само един от тях. Това ми докладва Каракачанов днес след направената от него проверка. Никой не можа да ми обясни от военните защо само транспортни средства и само за авиацията е отишла такава огромна сума от бюджета на държавата“, каза премиерът Бойко Борисов и възложи на министрите на отбраната и на финансите да направят преглед и оценка на възможностите за договорите за поддръжка на наличната техника, които може да бъдат сключени до края на годината.