Общото събрание на ООН гласува с мнозинство резолюция срещу признаването на Йерусалим за столица на Израел. Гласуването бе в отговор на решението на американския президент да признае града за израелска столица и да премести там посолството на САЩ.

Резолюцията бе одобрена със 128 гласа „за“ и 9 „против“ - Гватемала, Хондурас, Израел, Маршаловите острови, Микронезия, Науру, Палау, САЩ и Того. Други 35 държави се въздържаха Текстът на резолюцията, подготвен от Йемен и Турция, напълно повтаря проекта за резолюция, който на 18 декември бе блокиран от САЩ в Съвета за сигурност на ООН.

В одобрената резолюция се казва, че „всякакви мерки и действия, насочени към промяна на характера, статута или демографския състав на свещения град Йерусалим, нямат юридическа сила, явяват се недействителни и трябва да бъдат отменени“.

Приемането на резолюцията показа, че световната общност подкрепя палестинците за техните законни права, заяви Набил Абу Рудейна, представител на палестинския президент. „Никакви решения на която и да е страна не могат да променят реалността и това, че в съответствие с международното право Йерусалим представлява окупирана територия... Това е наша победа и ние ще продължим да полагаме усилия в ООН и на всички други международни форуми, за да се отмени окупацията и да бъде създадена наша палестинска държава със столица в Източен Йерусалим“, изтъкна още палестинският представител.

„Израел напълно отхвърля тази резолюция. Йерусалим винаги е бил и винаги ще бъде столица на нашата държава“, гласи становището на израелския премиер Бенямин Нетаняху, разпространено от канцеларията му.

САЩ ще орежат парите за ООН, ако се гласува резолюция срещу решението им за Йерусалим, стана ясно от изявлението на постоянната представителка на САЩ в ООН Ники Хейли преди гласуването. Според нея гласуването в ООН за Йерусалим няма да повлияе на решението на САЩ да признаят града за столица на Израел и да преместят там американското посолство, но ще се отрази върху отношението на Вашингтон към световната организация. „Америка ще премести посолството в Йерусалим. Това е нещо, което иска от нас американският народ, и това е правилна постъпка. Никакво гласуване на ООН няма да повлияе на това, но това гласуване ще повлияе на отношението на американците към ООН и как ние ще се отнасяме към страните, които не ни уважават в ООН“, изтъкна Ники Хейли. По думите й САЩ ще запомнят този ден, когато отново ги помолят „да внесат най-големия дял“ в бюджета на ООН.