Как се е тренирало преди години, че футболните школи бълваха млади играчи, способни да направят фурор още с първите си мачове при мъжете! 
„Ботев“ /Пд/ бе истинско гнездо на млади таланти, „Пирин“ изкарваше много добри играчи, ЦСКА и „Левски“ също имаха силни периоди. „Червените“ развиха качествата на Любо Пенев, Недялко Младенов, Емил Костадинов, Петър Витанов, Методи Деянов, „сините“ имаха повод за гордост с Красимир Коев, Наско Сираков, Емил Велев, Божидар Искренов, Борислав Михайлов. 
Ами „Дунав“ с Красимир Колев, Станислав Пашев, Мирослав Миронов, Боби Стоянов, Драгомир Енчев? Тези момчета хвърляха куртките след училище и играеха като равни със звездите в мъжкия отбор.
Погледнете сега ЦСКА и „Левски“! При „червените“ юноша на клуба е само Божидар Чорбаджийски. При „сините“ са дълбоките резерви Алекс Боримиров, Станислав Иванов и Мики Орачев, за когото се говори, че ще бъде освободен. Другото в двата гранда са куп чужденци. Нямат играчи май само от Пакистан. За резултатите им да не говорим. 
Единственият русенец в „Дунав“ сега е капитанът Диян Димов. И Мерт Хасан, който обаче още чака първия си официален мач с мъжете.
Какво означава това? Че школите са подценени и че не се работи достатъчно добре. Да вземем даже и „Лудогорец“, където уж са събрани най-добрите млади играчи на България. Кой от тези футболисти получи шанс за първия отбор? Никой! А минаха толкова години.
Вярно, времената са други. Онези момчета като Миронов, Сираков, Искренов и Костадинов тренираха като бесни. Нямаше компютри, липсваха смартфони и социални мрежи, дори и гелът за коса още не беше станал част от играта. Онези момчета не се радваха на кой знае какви забавления, а и искаха да станат отлични футболисти. И станаха. 
Сега върви и една друга налудничава мода - много от децата тръгват към футбола, защото бащите им са си навили на пръста, че синовете им трябва непременно да станат звезди. Малчуганите може би биха се изградили като чудесни цигулари, инженери, лекари, стругари или фрезисти, но татковците ги натискат - не, трябва да си като Роналдо и Меси! Да печелиш много! 
В интерес на истината в школата на „Дунав“ се забелязва шоково пробуждане, след като президент на клуба стана д-р Симеон Симеонов. „Дунав“ днес разполага с отбори във всички възрастови групи. Да не говорим за уникалната школа „Дракончета“, в която тренират момченца от детските градини.  
Що се отнася до юношите, Цветомир Младенов и Драгомир Григоров вършат много добра работа с футболистите до 19 и 17 години. Да, отборите не са в челото, но на този етап ще е глупаво да се мисли само за едно класиране. Важното е играчите да се развият. Двама-трима от всеки набор да са готови за проби при мъжете, ще си е голямо постижение. Затова е нужно само едно - търпение и много работа в крак с футболната мода. Пък и евтиния - няма защо да мислиш, че на Петкан, Драган или Иван от другия край на България, дошъл със статута на голяма звезда, ще трябва да му плащаш на ръка и за квартира.   
А и местните момчета винаги обичат повече своя клуб и се раздават за него. Ще е много хубаво, ако някой ден тръгнем към стадиона и прочетем в тимовия лист, че поне половината от футболистите са от школата на „Дунав“ - независимо дали са родени в Плевен, Айтос, Две могили или Тутракан.