Поне 15 хиляди русенци, 22% от всички наети на трудов договор, ще получат близо 11% увеличение на заплатата от 1 януари. Това ще стане защото толкова сега работят на минималната заплата от 460 лева, поне това показват данните на официалната статистика. А вчера правителството реши окончателно, че размерът на минималното възнаграждение трябва да се покачи с 50 лева от догодина и да стане 510 лева.
От 1 януари 2018 г. минималната работна часова заплата ще бъде 3,07 лв., информира пресцентърът на МС. По-високият размер на минималната заплата ще мотивира търсещите работа и ще допринесе за намаляване на риска от бедност сред работещите. Увеличението й отразява заявения приоритет на правителството за устойчиво повишаване на стандарта на живот, се посочва в мотивите към решението. Там се изтъкват фактори като икономическият растеж, устойчивите темпове на БВП през последните години, увеличаването на броя на заетите и ръстът на средната работна заплата в страната.
Предложението на правителството за увеличаване на минималната работна заплата догодина мина през обсъждане в Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) преди дни, като така бе спазена процедурата. Очаквано то беше подкрепено от синдикатите, а всички работодателски организации бяха против. Бизнесът отдавна настоява минималната заплата да се определя не административно, а според някакви обективни показатели. Според работодателите ръст на МРЗ, който изпреварва ръста на икономиката, води до увеличена безработица сред най-ниско квалифицираните работници.