Нели ПИГУЛЕВА 
Издание, което засега остава без аналог в книжнината, свързана с река Дунав, събра десетки русенци в една от залите на Историческия музей преди дни. Заглавието на книгата е „Дунав - реката на Европа“, а уникалността му се състои в това, че в солидния том от над 350 страници е подредена подробна ценна информация за цялото поречие на Дунав - от изворите в германската Черна планина - прочутата Шварцвалд, до делтата на реката, обитавана от невероятни птици и растения, голяма част от които редки видове, вписани в списъците на изчезващите видове. Изданието е луксозно, от каквато и гледна точка да бъде погледнато. Такова го прави богатството на информацията за различните местности, природни забележителности и градове, което е стриктно и заедно с това увлекателно описано от известния български географ проф.Васил Дойков. Но книгата е луксозна и с
невероятните с високото си качество над 600 фотографии
уловили както известни улици, гледки и образи, така и внезапни ракурси, неочаквани гледни точки, по-рядко виждани кадри от едно или друго събитие, свързано с реката и живота покрай нея. Всеизвестно е, че една снимка дава втори живот на който и да било текст, тя кара думите да звучат и пълни с друго, релефно и цветно съдържание смисъла в тях. Заслугата за този фотолукс в книгата „Дунав - реката на Европа“ е на един друг русенец: инженер Николай Генчев, потомствен корабен механик, чиято биография е немислима без голямата река. 
Тъкмо тази река, без която е немислимо и съществуването и на град Русе /макар че в последните десетилетия някакви хора се опитват да докажат обратното/, и щедро илюстрираното енциклопедично издание на двамата русенци бяха причината в зала „Княз Александър Първи“ да дойдат речни капитани и механици, много историци, както и ценители на важните неща в живота и на събития, които крепят смисъла на русенската гордост. Затова и директорът на Историческия музей проф.Николай Ненов не криеше удоволствието да предостави домакинство за една такава среща. 
Малко по-горчиво прозвучаха думите на проф.Дойков. За жалост, Русе днес е една дълбока провинция на София, каза дългогодишният университетски преподавател, който това лято навърши 87 години. Малко след това стана ясно, че професорът има предвид най-вече книжарниците в Русе, които по думите му
отказвали да приемат да продават книги на русенски автори
тъй като търгували само изпратени им от столицата книги. Големият ни кахър е как ще реализираме тези книги, добави Васил Дойков, който само за последните две години прибави две нови авторски издания, едното от които е книга за Разград. Впрочем, тъкмо поради изброеното от проф.Дойков, книгата за Дунав се продава във фото „Силвена“. 
Николай Генчев побърза да разведри обстановката. Той сподели, че двамата съавтори на „дунавската книга“ са свързани от 42-годишно приятелство и сътрудничество. И поясни: „Когато преди две години Васил Дойков навърши 85 години, ми каза: „Ето, това е моята последна книга - „Последният полет на дунавските русалки“. Стига толкова. За 85 години съм написал и издал 85 книги“. Тогава аз отначало се огорчих, а после си помислих, че няма да го оставя да спре с 85-ата книга. И ето, днес той вече е на 87, а неговите книги наброяват 87. И продължавам да не мисля колко още могат да последват“. 
Всъщност, изданието, което двамата автори представиха преди дни в музея, е второ, допълнено и обогатено с още илюстрации. Така панорамната картина на дългата 2852 километра главна европейска артерия става още по-цялостна и впечатляваща. Дойков и Генчев превеждат читателя от дунавските извори, от главния ручей Брег, през манастири, проломи, острови, завои - до румънския град Сулина, където реката се влива в Черно море.
Двамата съавтори са прецизни в информацията, но заедно с това са сладкодумни разказвачи
които влагат много емоция, на места вграждат интересни случки и отпратки, а често пъти гарнират разказа си и с рецепти за апетитни специалитети, характерни за различните кулинарни традиции. Като например келхаймските специалитети бройхаус /ястие от заек с подправки/ и фингернудел - картофени кнедли с размера на кутре, маслоземунските рибни специалитети или хърватските вина траминац, силванац, грашевина. 
На практика това е един енциклопедичен сборник, една своеобразна образна лоцманска карта на Дунав, която би била завладяващо четиво и незаменимо помагало за всички, които биха се втурнали да пътешестват в тази близка, но въпреки това малко позната съкровищница на гледки и преживявания - Реката на Европа.