Товарен асансьор в русенско предприятие е бил спрян от движение, заради това, че на приземния етаж нямало врата, а на втория етаж механизмът за изключване не работел. Още три машини и съоръжения са спрели от работа експертите от Инспекцията по труда, съобщи вчера главният инспектор Светлана Лазарова. Един отоплителен котел в друга фирма също бил запечатан, тъй като липсвала задължителната документацията за него. Циркуляр и шмиргел са другите инструменти, които също са поставени под възбрана от използване, каза Лазарова. 
Напоследък все повече намаляват нарушенията, свързани с наемането на работа и с оформянето на изрядни трудови договори. Явно тази вълна при нас вече е отминала или поне затихва, коментира главната инспекторка. 
При 97-те проверки през ноември са установени 491 нарушения, от които едва 137 са били свързани с договорите на работниците. Останалите 317 са в сферата на условията на труд. Съставени са 13 акта за административни нарушения, 4 от тях са за неизпълнени предписания - едното е за това, че работодателят не е осигурил умивалници с топла и студена вода за работещите. 
През ноември са влезли в сила наказателни постановления за 13 300 лева, от началото на годината досега общата сума е 164 900 лева, каза Лазарова.