Доброволци на БЧК започнаха да обхождат местата, където обикновено се събират бездомниците. Това са около 7-8 кътчета в града, като идеята е несретниците да бъдат уведомени къде могат да получат подкрепа през зимата. Освен това доброволците ще поканят крайно нуждаещите се на празнично събиране в петък в кризисната трапезария на ул. „Гурко“ 10, за да могат те също да усетят коледната атмосфера. Ще им бъдат раздадени и хранителни пакети. 
Трапезарията пък отваря врати на 27 декември, съобщи шефът на БЧК-Русе д-р Руденко Йорданов. За шеста поредна година тя ще спасява от студа и глада изпаднали хора. 40 души ще могат да хапнат топла супа, сандвич и чай, както и да се изкъпят в чиста баня. 
За безпроблемното функциониране БЧК продължава да набират средства, тъй като дневната издръжка на заведението е около 250 лева. Освен храна и баня в трапезарията бездомниците получават здравни и психологически консултации, като се провеждат и различни мероприятия и тренинги.
Бездомниците в Русе са около 200 души, като по-голямата част от тях - 130-140, намират подслон в приюта „Добрият самарянин“ и им се оказва подкрепа в трапезарията, посочи д-р Йорданов. Целта на червенокръстката организация е у тези хора да се изградят социални умения и те да се почувстват като част от семейството, което нямат, да се нахранят и облекат.