След като омбудсманът Мая Манолова даде новите цени на водата на прокурор, Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/ е решила да коригира лекичко надолу цените на водата от 1 януари. Промяната засяга 14 области, между които и Русе. Поскъпването няма да бъде с 6,25%, както бе огласено преди седмица, а „само“ с 5,7 на сто. Ползата за русенци е в размер на стотинка и половина - кубикът ще струва не 2,787 лева с ДДС, а 2,771 лева.
КЕВР направи корекциите, след като омбудсманът направо обвини регулатора в манипулиране на статистическите данни, така че да получи по-висока „социално поносима цена“. И ако се вземат правилните числа, в някои области водата вече е над тази линия. Социално поносимата цена се изчислява като 2,5% от  средномесечния доход на лице от домакинството в региона, а според Мая Манолова използваните за изчисленията доходи не отговарят на действителността - нещо, което и вестник „Утро“ посочи още преди месеци. При утвърждаване на 5-годишния бизнесплан на „ВиК-Русе“ до 2021 г. КЕВР бе посочила 625 лева среден доход на човек от русенско домакинство за 2015 г., докато регионалното статистическо бюро даваше доход от 442 лева. При утвърждаване на цените за 2018 г. регулаторът е записал среден доход в областта за 2016 г. от 561 лева, докато Териториално статистическо бюро Север дава числото 438 лева.
Остава ни да се надяваме, че намесата на омбудсмана ще накара КЕВР да се съобразява малко повече с реалната статистика за в бъдеще. Защото според оптимистичните бизнес разчети на комисията към 2021 г. социално поносимата цена на водата в Русе ще бъде 6,77 лева за кубик.