Ще се следи за превишена скорост, най-вече по магистралите, за употреба на алкохол и наркотици и за каране без шофьорска книжка.

МВР и другите контролни органи засилват контрола по пътищата по време на Коледните и Новогодишните празници, съобщи пред журналисти в Министерския съвет министърът на вътрешните работи Валентин Радев.

Ще следим за превишена скорост, най-вече по магистралите, за употреба на алкохол и наркотици и за каране без шофьорска книжка. Това са основни причини за катастрофите, каза Радев. Той припомни, че за последните десет дни на 2016 година по пътищата са загинали 20 души, а 230 души са тежко ранени.

В София и другите големи градовете ще се увеличи полицейското присъствие в големите търговски центрове и булевардите, особено през нощта. Много наши служители няма да успеят да си вземат отпуска и почивни дни по време на тези празници, макар че все още не го знаят, каза Радев.

Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" и Агенция "Пътна инфраструктура" ще контролират пътищата и готовността на автомобили, камиони и автобуси да превозват хора и товари, съобщиха министрите Ивайло Московски и Николай Нанков.

Направен е анализ на риска по пътната мрежа на страната, там където има динамичен трафик и по-голям риск – ще бъдат пратени мобилни екипи да контролират товарния и автобусния превоз. Независимо от метеорологичните проблеми, контролните органи ще си свършат работата, каза министър Московски.

Той призова водачите на МПС да не минават през железопътни прелези при спуснати бариери, каквито случаи имало напоследък.

Искаме по-голям контрол на техническото състояние на колите в автосервизите и в пунктовете за годишен технически преглед, а след време и въвеждане на обезопасителни колани във всички превозни средства, превозващи пътници.

Ще следим специално движението на тежките камиони над 12 тона, защото те са голяма заплаха, допълни Валентин Радев.

Общинската полиция в София ще засили контрола и наблюдението на пътните артерии и големите търговски центрове, информира кметът на столицата Йорданка Фандъкова. Засилено полицейско присъствие ще има и по коледните базари.

Тя призова за специално внимание по големите булеварди в късните часове на деня, защото масово се нарушават правилата за движение.

В петък спират всички ремонти по пътищата, каза министър Нанков. Следят се прогнозите за валежи и 3000 машини за почистване на пътища са в готовност, допълни той.

От петък започва разпространението на нови винетки, има вече тримесечна винетка, като  стикерът няма да важи за календарна година, а от дата до дата. Над 2 милиона винетни стикера се пускат в разпространение от петък.