Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) започва засилени проверки, по повод коледните и новогодишни празници, съобщи пресцентърът на агенцията.   Ще се инспектират предприятия за производство и търговия с храни, складове на едро, заведения за обществено хранене, обекти за търговия на дребно, пазари и борси.
Инспекторите ще следят за произхода, сроковете, условията на съхранение и правилното етикетиране на храните, както и регистрацията на обектите и съответствието на сградов фонд и оборудване. Целта е да се гарантира безопасността на храните и да се предотврати всеки опит на недобросъвестни производители или търговци за злоупотреби, за да могат потребителите спокойно да посрещнат празничните дни.
По време на празниците БАБХ ще има дежурни екипи. Те ще извършват проверки по сигнали за нередности, които потребителите ще могат да подават онлайн, или да използват за това горещия телефон на БАБХ - 0700 122 99.
При миналогодишните проверки за Коледа и Нова година БАБХ унищожи 1535 кг храни. Най-често констатираните нарушения бяха предлагане на храни с изтекъл срок на годност, нерегламентирана продажба, неправилно етикетирани храни, некоректно и нередовно водени записи по системите за управление безопасността на храните, както и нередовни здравни книжки на персонала.