„Зимна приказка“ е темата на тазгодишното издание на русенския фестивал на ледените фигури. Осем скулптори от 6 държави - Литва, Латвия, Русия, Украйна, Унгария и България, вече са в Русе и започват работа по своите композиции от лед. Кметът Пламен Стоилов поздрави ваятелите Ирина Тафлевская и Роман Коровков /те са и консултанти на фестивала/, Донатас Моцкус, Инес Валтере, Жолт Тот, Андрей Молоков и двамата българи - русенеца Даниел Кънчев и родения в Русе, но живеещ от години в София Виктор Царски. 
Стоилов се възползва от случая и да благодари на русенските журналисти за съвместната работа през годината. Догодина предстои общината да приключи изграждането на повече от 30 инфраструктурни обекта, подчерта кметът. 
Официалното откриване на ледената експозиция ще бъде на 23 декември, събота, от 17.30 ч, тогава ще се състои и награждаването на участниците в изработката на фигурите и композициите. Техните творби ще останат в специалното хале с ниска температура до празника на влюбените - 14 февруари, а следващият 15 февруари ще е последният ден на искрящата експозиция, уверяват организаторите. В почивните и празничните дни на сцена пред халето ще има детски шоу програми на студио „Веселяците“ и концерти на русенски музикални групи.