Вълната от бомбастични заглавия, че „Дунав“ се разпада заля сайтовете. По този повод „Утро“ разговаря вчера с изпълнителния директор на клуба Ивайло Петков.

- Г-н Петков, наистина ли става дума за разпад и едно неизбежно крушение? 
- Абсурд! Раздялата с някои футболисти в никакъв случай не означава краят на света. Става дума за нормална практика навсякъде. Един си тръгва, идва друг. Вече ми звъняха ваши колеги от София, за да ме питат за този прословут разпад. Няма такъв. В „Дунав“ тече процес на обновяване. Това е най-точната дума за последните събития. А и с риск някои хора да ми се обидят, ще кажа, че те минаха зенита на своята форма. Ясно е, че ще търсим нови попълнения на съответните позиции.
- Защо Будинов си тръгна?
- Той искаше да си тръгне още през лятото. Тогава го убедих да остане предвид мачовете на отбора в Лига Европа. Сега дойде и каза, че иска да смени обстановката. Президентът на клуба д-р Симеон Симеонов, старши треньорът Малин Орачев и аз решихме да се съобразим с желанието му. Истината е, че още през лятото беше на път да премине в „Септември“. Трансферна цел на този отбор тогава бе и нашият капитан Диян Димов.
- Христофор Хубчев?
- И той заяви подобен мотив - решил още преди два месеца, че ще иска да си тръгне от „Дунав“. Попитах го какви са проблемите му, сърдит ли е, какво всъщност става с него, че иска да разтрогне договора си. Не получих някакъв конкретен отговор - просто така решил. Ако трябва да бъда откровен, последните му 5 мача бяха катастрофа. Да, хубаво е, че помага в атака и че пробва да се отличи с асистенции, какго го правеше през пролетта, но неговата първа работа е да показва стабилност в защита. Аз не видях такава стабилност. 
- Хубаво, но Будинов и Хубчев нямаха ли договори до края на първенството?
- Имаха. Само че още през лятото се разбрахме с тях, че след края на есенния сезон ще предоговаряме условията по ангажимента им в „Дунав“. Така и се случи с финалното решение да разтрогнем договорите им. 
- Васко Шопов? В „Левски“ или „Ботев“?
- Конкретна оферта в нашия клуб не е пристигала. Не искам да коментирам в спортно-технически план, но той може много. Казвал съм му лично какво трябва да подобри в работата си. 
- Ще има ли други освободени хора?
- Може би един-двама.
- Какво се прави по селекцията?
- Нашият приоритет е да търсим футболисти от българския пазар. „Дунав“ няма да повтаря грешките на други клубове с ангажирането на куп чужденци. Вече казах, че разговаряме с хора на конкретни позиции - централен защитник, вътрешен халф, плеймейкър, централен нападател. Изгледахме доста видеоматериали, харесахме и двама чужденци. Единият е бразилец, другият е сенегалец с френски паспорт. Имена няма как да назова. Най-вероятно бразилецът и африканецът ще пристигнат при нас на лагера в Анталия. Ако старши треньорът ги одобри, ще подпишат с нас.
- Готов ли е графикът с контролите на турска земя?
- Разбира се. Първо ще почнем с мач у нас на 18 януари срещу „Ботев“ /Гълъбово/ в Дряново. На 20 януари ще пътуваме за Анталия. На 22 януари ще се срещнем с австрийците от „Сенкт Пьолтен“, а след 3 дни ще играем с казахстанския „Кайсар“, чийто треньор е Стойчо Младенов. На 27 януари ни чака мач с елитния украински отбор „Черноморец“ /Одеса/. На 31 януари ще излезем срещу „Криля советов“ /Куйбищев/, а на 3 февруари ще е мачът ни срещу „Шинник“ /Ярославъл/. Ще се приберем на 4 февруари. На 7 февруари ще пътуваме до Разград за проверка с „Несебър“, а последната ни контрола, пак в Разград, ще е на 10 февруари с втория отбор на „Лудогорец“.
- Като стана въпрос за групата към Анталия, ще включите ли в нея футболисти от юношеския отбор?
- Със сигурност ще вземем две-три момчета. Отделно старши треньорът Малин Орачев държи да работи в движение с юноши от отборите с момчета до 19 и 17 години.
- Ще си върнете ли Сонер Хюсеин, който игра през есента за „Локомотив“ /Русе/?
- Да. Сонер има качества - притежава ръст, физика, скорост, нюх към гола. Трябва му нещо много важно - повече самочувствие.
- Антон Огнянов си тръгна от „Черно море“. Има ли шанс да го поканите отново в отбора?
- Напълно изключено!
- Говори се, че пък Мартин Луков ще ходи в „Черно море“?
- Абсурд! Мартин е отличен вратар и напролет ще се бори да си върне титулярното място. Твърдо ще разчитаме на него. 
- Христо Попадийн и Преслав Петров?
- И двамата остават при нас. 
- Значи, да успокоим феновете - „Дунав“ не се разпада?
- Разбира се, че не. „Дунав“ продължава да се развива така, както трябва да е.