Награда от Българската дунавска камара /БДК/ за големите му заслуги към развитието на българския речен транспорт в достолепния му 65-годишен професионален път получи вчера бившият директор на БРП капитан далечно плаване Любен Ботев. 
Датата на празненството бе специално подбрана - Никулден по стар стил. То се проведе за пръв път, но желанието на всички беше да се превърне в традиция. В него участваха още Енчо Ангелов, директор на БРП през периода 1989-1991 година, Георги Георгиев - директор на параходството 1991-1992 година, Йордан Казаков, работил в БРП преди да стане директор на Свободна зона, изпълнителният директор на „Дунав турс“ - капитан вътрешни водни пътища Светослав Филев, управителят на „Рубишипс“ ООД Роберт Радославов, сегашният директор на БРП Драгомир Кочанов и секретарят на БДК Александър Маринков.
Избрахме 19 декември, защото до 1990 година моряците празнуваха на тази дата Никулден. А преди 100 години на този ден корабоплаването е било спирано до март. Любен Ботев посвети живота си за развитието на БРП и като капитан на много кораби и като директор на параходството с 12 години служба, и като шеф на Пристанищния комплекс в продължение на 9 години и по време на работата в „Дунай транс“ и други речни фирми, каза на тържеството Драгомир Кочанов и подари на капитан Ботев плакет от БДК за големите му заслуги за развитието на речното корабоплаване.
Благодаря от сърце на всички, които сте тук, защото Българско речно плаване винаги е бил ръководен от един добър колективен орган, който е вземал важни решения за подобряване на корабоплаването по Дунав и за развитие на речния транспорт на България отвърна Любен Ботев с просълзени очи.
Накрая речните вълци се чукнаха с по чаша вино, опитаха от вкусно приготвените в ресторанта на комплекса пълнени шарани и си обещаха нова среща точно след година.