Изграждането на Екомузея се оказа в основата на едно от делата с най-висок обществен интерес в Русе, по което управителите на две фирми са обвиняеми за източване на близо 600 000 лева европейски пари.
Вчера се проведе поредното съдебно заседание, на което бе представена експертиза, доказваща работата на „Крис Груп“ ЕООД и „Тех Нет“ ЕООД за три пълни счетоводни години - 2009, 2010 и 2011 г., както и оборота им през тях. Изясняването на тези факти е важно, тъй като е в основата на обвинението срещу собствениците и управители на дружествата Иван Павлов и Галимир Енчев. Огромната експертиза е 965 страници със ситен шрифт и вече стана причина за едно отлагане на делото по искане на прокуратурата, за да може държавният обвинител, който я беше получил само седмица преди заседанието, да се запознае подробно с нея. Искането му беше уважено от съда въпреки съпротивата на адвокатите на Иван Павлов и Галимир Енчев. Те твърдяха, че щом е спазен законовият срок, би трябвало експертизата да се приеме, а неяснотите по нея да се изглаждат по време на разпита на вещото лице.
Вчера обаче адвокатите също поискаха отсрочка, за да се запознаят с представените от експерта три тома с доказателства и съдът се съобрази с желанието им, затова делото продължава на 14 февруари. 
Според прокуратурата Павлов и Енчев са кандидатствали с неизрядни документи за обществената поръчка на община Русе за създаването не на какво да е, а на Екомузея. Сградата на един от най-привлекателните музеи беше готова в груб строеж, но пустееше от много години. Проблемът за неосъществения природонаучен музей на град като Русе беше решен с евросредства. 
За отпуснатите пари са кандидатствали и двете фирми, като търгът е спечелен от „Тех Нет“, която получила близо 600 000 лева. Нейният управител Галимир Енчев е един от тримата членове на „Хотел Космополитан“ АД, заедно с Красимир Даков и съпругата му Христина Дакова. 
„Крис Груп“ пък, която дълго време бе подозирана в твърде лесно печелене на обществени поръчки, вече е заличена, а неин приемник е „Ес Джей Строй“ АД. 
До експертизата за работата на двете фирми се стигна, защото държавното обвинение смята, че те са излъгали за дейността си за този период. Неверните данни били подадени между 27 юни 2012 и 25 юни 2014 година.
Попълнените от Галимир Енчев декларации сочат, че оборотът на управляваната от него фирма за 2009 година със стоки като тези в обещствената поръчка бил 311 045,89 лева, които били дошли от продажба на ел. материали на свищовска фирма. Оборотът за 2010 година според декларацията бил 138 638,21 лева, реализиран от продажба на офис и интериорно оборудване на шуменско дружество. Според прокуратурата нередностите станали ясни едва след изплащането на 594 115,60 лева от Европейския фонд за регионално развитие по оперативна програма „Регионално развитие 2007-2013“. 
Фирмата, начело на която е Иван Павлов, не получила нищо, но въпреки това и той застана пред съда, защото, според обвинението, се опитал да получи европарите също с неверни данни в подадените декларации. В тях било отбелязано, че оборотът на дружеството от стоките, които са предмет като тези на обществената поръчка, бил 14 166,67 лева за 2009 година, а през следващата 2010-а скочил на 170 000 лева. Пак според прокуратурата, за разлика от Енчев, Павлов подал декларации и за 2011 година, в които посочил, че оборотът му със стоки като тези по обществената поръчка бил 487 500 лева. 
До процес се стигна след акция на ДАНС в община Русе през 2014 година, при която бяха проверени всички обществени поръчки. Съмнителни обстоятелства разследващите откриха само при тази за Екомузея и това е причината Галимир Енчев и Иван Павлов да застанат пред съда.