Ръководството на „Дунав“ трябва да хвърли изключително сериозни усилия, за да задържи основните си футболисти и напролет да има отбор, готов да защити мястото си в Първа лига. Проблемът е, че някои клубове проявяват силен интерес към играчи с фундаментално значение за облика на „Дунав“. Без тях, и децата да питаш, тимът никога няма да изглежда по същия начин.
Васил Шопов е трансферна цел на „Ботев“ /Пловдив/, научи „Утро“. В случая не става въпрос за спекулативна мълва, а за заявен конкретен интерес към халфа. Шопов  на практика е един от малкото футболисти, способни да градят играта в средата на терена. А офертата на „Ботев“ изглежда изкушаваща за плевенчанина, тъй като му обещали доста високо за нашите стандарти месечно възнаграждение. 
„Утро“ научи още, че президентът на ФК „Дунав“ д-р Симеон Симеонов провел разговор с Шопов след края на мача срещу „Левски“ от турнира за купата на България. Ясно е, че д-р Симеонов ще се опита да убеди полузащитника, че мястото му напролет трябва да е в редиците на русенския отбор.
На клубния шеф няма да му бъде никак лесно, защото, както научихме още, ботевци съветвали Шопов да се раздели с дунавци по една изпитана вече и странна схема в българския футбол - играчът да върне три заплати в клубната каса, след което вече може да преговаря свободно с всеки отбор. 
Друг фундаментален футболист за „Дунав“ - Мирослав Будинов, пък е в полезрението на „Берое“. Не е тайна, че старозагорци му предлагаха договор преди началото на шампионата, но тогавашният старши треньор на русенския тим Веселин Великов го убеди да остане в Русе. Договорът на Будинов с „Дунав“ изтича през юни 2018 година.
Един от евентуалните мотиви на Будинов да си тръгне от Русе, е лошото отношение на някои фенове към него. Преди месец и нещо той заяви пред „Утро“, че се чувства обиден от злостните подмятания и че в такъв случай премисля дали си струва да остане в „Дунав“. 
„Ново 5“ е, че вратарят Мартин Луков влизал в плановете на старши треньора на „Черно море“ Емануил Луканов. Луков се върна в групата на „Дунав“ след операция на коляното и дълго възстановяване. Той обаче все още няма записана игрова минута през този сезон.
Ако Шопов, Будинов и Луков си тръгнат, небето няма да се срине, но „Дунав“ ще загуби ключови, много важни играчи. Да се търсят техни заместници по постове, едва ли ще е някакъв проблем, стига новите хора да са завършени футболисти. Такива в „Дунав“ обаче трудно ще дойдат. Почти е изключено. Да се обиграват пък някакви перспективни младоци, ще е глупаво. Старши треньорът Малин Орачев няма време да експериментира и да учи новите попълнения в рамките на жесток пролетен сезон, в който ще се решава съдбата на отбора с мястото му в елита. А без Шопов и Будинов задачата ще стане прекалено сложна.