Върховният административен съд потвърди санкция от 160 026 лв. за извършено нарушение от „Техем Сървисис“ ЕООД, съобщиха от Комисията за защита на конкуренцията. Причината за глобата е заключение на комисията, потвърдено сега от съда, че топлинният счетоводител е злоупотребил с господстващо положение. 
Проверката на регулатора обхваща периода 1 февруари 2013 г. - 10 февруари 2014 г. Както става ясно от решението на върховните магистрати, клиентите на фирмата от Русе не са били ощетени. Точно обратното - КЗК глобява „Техем“, защото е предоставил повече възможности за избор на тукашните си клиенти, отколкото в някои други градове. 
Проучването на антимонополното ведомство установи, че „Техем Сървисис“ ЕООД е предлагало уредите за дялово разпределение - Techem data III и Techem vario S III с дистанционен отчет за 39 лева в София, Плевен и Русе и за Пловдив - 43 лева. Проверката за периода 1 февруари 2013 г. - 10 февруари 2014 г. „Техем Сървисис“ ЕООД е злоупотребило с господстващото си положение и като е ограничило избора на потребителите, като е предоставило възможност на потребителите си в Пловдив, а впоследствие и в Русе, да изберат дали да купят, или да наемат уредите за дялово разпределение, а на потребителите си в останалите градове не е предложил такава възможност. 
В своето решение Върховният административен съд изцяло споделя констатациите на Комисията за извършено нарушение на чл. 21 от Закона за защита на конкуренцията, се казва в съобщението на КЗК.