Освободения игумен на Бачковския манастир архимандрит Симон на 23 пристига в Русе по решение на Светия синод на Българската православна църква. От Русенската митрополия казаха, че все още чакат официално потвърждение и решение, че дядо Симон идва, за да се реши къде точно ще бъде разпределен да служи. 
Архимандрит Симон внезапно бе освободен като игумен на Бачковската обител. Той заяви, че приема с послушание новото си назначение, но не скри и огорчението си. 
„Ние сме монаси, дали сме обети за послушание, така че всяко едно решение на Светия синод за нас е послушание и ние сме длъжни да го изпълним. Просто факт е, че Светият синод е решил, че може би ще съм по-полезен в Русе, където отивам. Не знам какво ми предстои. На 23-ти заминавам за Русе, където ще служа вече. Ще бъда там за коледните празници и после ще видим какво ми е предопределено“, казва отец Симон пред журналисти.
Избраният нов игумен на Бачковския манастир архимандрит Самуил, който идва от Видинската епархия, встъпи в длъжност вчера. Преди да се замонаши, той е работил в Регионалната здравна инспекция в Русе.