Само русенската фирма „Интис“ е подала документи за участие в обществената поръчка за строежа на социални жилища в „Родина“, стана ясно след публичното отваряне на офертите. Въпреки неколкогодишното недоволство и протестите на живеещите в квартала, се очаква през 2019 на общинския терен на улица „Белмекен“ да се появи блок за бедни. Изграждането на сградата с 28 апартамента, от които 3 едностайни, 19 двустайни и 6 тристайни, ще струва 1 999 934 лева, като дейностите се финансират по оперативна програма „Региони в растеж“. 
Предстои комисия да огледа документите на единствения кандидат и ако те са изрядни, да се сключи договор с нея. Срокът за изпълнение на строителните дейности е между 450 и 540 календарни дни.
В блока със социални жилища ще бъдат настанявани бездомни, малолетни родители, многодетни семейства и хора с по-ниски от минималните доходи. Предвидени са мерки за енергийна ефективност и за достъпна среда. Теренът около сградата ще бъде благоустроен, ще се обособят паркоместа за хора с увреждания. Ще се изгради детска площадка и ще бъде озеленено. 
Въпреки това обаче хората от „Родина“ се притесняват, че в блока ще бъдат настанени ромски фамилии и кварталът ще заприлича на циганско гето. Още през 2014 г. те внесоха протестна подписка със 700 подписа и настояха социалните жилища да се построят другаде, за да не се изравни районът със Селеметя, но призивът им не бе чут.